När ljungen blommar

Titel: När ljungen blommar
Författare: Petra Rhodin
Betyg: 🎈🎈🎈🎈(4/5)
Förlag: Hoi Förlag
Utgiven: 2019
Format: Inbunden
Antal sidor: 231
ISBN: 9789176971918

Mandus hade inte mer än fått av sig rocken och hängt upp postväskan på kroken i förstugan när det knackade på dörren. Utanför stod Arvid och kapten R:son, två som Mandus inte hade väntat sig att få se förrän tidigast till hösten. Arvid hade ett solkigt bandage om huvudet och var svart av trötthet runt ögonen. Utan att säga ett ord gick han in och sjönk ner på kökssoffan.

Året är 1878. Livet går sin gilla gång för Mandus Karlsson i det lilla fiskeläget på Koljön i Bohuslän. Han fiskar i havet, går sin postrunda två gånger i veckan och delar ut brev i socknen. Ibland tar han sig tid att samspråka med grannarna över en kopp kaffe.

Så kommer det ett amerikabrev till poststationen, adresserat till Mandus ungdomskärlek Kornelia. Det är från Östen, Mandus barndomskamrat och Kornelias fästman som ingen har hört något ifrån på många år. Brevet är som en stark västanvind som blåser dammet av allt det där som hände två decennier tidigare och visst inte alls är glömt.

När ljungen blommar är Petra Rhodins debutroman. Det är en roman om starka känslor i en karg miljö. Havet ger och havet tar, barnen leker mellan bodarna och hungern gnager under frusna vinterdagar. Människorna ordnar sina liv bäst de förmår och någon gång skimrar tillvaron där man minst kan ana det.

Om författaren
Petra Rhodin föddes 1972 i Göteborg. Två år gammal flyttade hon till Orust i Bohusläns skärgård, där hennes släkt bott i flera generationer och som inspirerat henne till att skriva debutromanen När ljungen blommar.
Petra är civilingenjör, bor i Kungälv och jobbar på ett byggföretag. Hon skriver gärna om böcker på sin bokblogg.

Egna reflektioner
Jag blir både arg och ledsen när jag läser denna boken. Arg på en karaktär som beter sig illa och oansvarigt och ledsen för att det får allvarliga konsekvenser för de drabbade.

Detta är en fin och lite mysig bok om livet i det lilla fiskeläget Koljön i Bohuslän. Vi får följa Mandus Karlsson, hans familj och vänner, dels under uppväxten och dels som vuxen.

Romanen är Petra Rhodins debut och hon gör det riktigt bra. Det är skönt flyt i texten och ett bra språk som till viss del är anpassat till rätt tidsepok. Miljöbeskrivningarna är väldigt bra och jag kan lätt se husen, bryggorna och alla kobbar och skär framför mig.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Hoi förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln