Mannen som hyrde en familj

Titel: Mannen som hyrde en familj
Författare: Susanne Brijker
Betyg: 🎈🎈🎈🎈🎈(5/5)
Förlag: Hoi Förlag
Utgiven: 2019
Format: Häftad
Antal sidor: 288
ISBN: 9789176971956

Trots att han är långt över pensionsåldern har 83-årige Gustav inga planer på att lägga karriären och därmed sin höga position på hyllan. Men mitt under ett viktigt styrelsemöte faller han plötsligt ihop av en stroke. När han vaknar på sjukhuset kan han tänka klart, men kroppen vill inte lyda honom och talet hänger inte längre med.

Gustav, som inte har några barn, tvingas inse att han inte kan ta hand om sig själv och flyttar till StjärnHof, traktens lyxigaste äldreboende. Här värderar man att familjen finns på plats och eftersom Gustav alltid strävat efter att vara lyckad hyr han en familj. Lättare sagt än gjort. Istället för den perfekta familj Gustav tänkt sig står han nu med den evighetsstuderande losern Kristoffer till son, en ensamstående mamma till svärdotter och hennes två diagnosspäckade ungar till barnbarn.

Mannen som hyrde en familj är en tragikomisk feelgood-roman med karaktärer som griper tag och väcker känslor. Det är Susanne Brijkers debutroman.

Om författaren
Susanne Brijker föddes 1969 i Finspång. Idag bor hon i Järfälla utanför Stockholm där hon arbetar som nattsjuksköterska med palliativ vård och som teamledare. Idén om den grinige gubben Gustav som hyr en familj fick hon genom sitt arbete där hon sett att många äldre människor ofta är ensamma, trots att de har familj.
Susanne har bland annat studerat biomedicinsk vetenskap på universitetet i Leiden och pratar flytande nederländska. Hon har även utbildat sig till sjuksköterska på Röda Korsets högskola och forskat under två år om bland annat tumörbiologi på Karolinska Institutet, samt gästforskat några månader vid Princeton University i USA.

Egna reflektioner
Vilken härlig bok, så full av värme, omtänksamhet, kärlek och eftertänksamhet. Och allt serveras med en stor portion humor. Den stora variationen av karaktärer ger ett enormt djup till historien och gör att den känns verklig. Jag tycker mycket om barnen och deras personligheter. Det är inte ofta barn med speciella behov får så mycket positiv uppmärksamhet i en bok.

Detta är Susanne Brijkers debutroman och jag hoppas verkligen att hon har fått blodad tand och skriver fler. Den är väldigt lättläst, språket flyter på bra och hon har fångat känslan av vanliga människor i deras vardag. Mycket läsvärd enligt mig!

Boken finns att köpa hos bl.a.
Hoi Förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln