Långa lappflickan

Titel: Långa lappflickan
Författare: Åke Lundgren
Betyg: 🎈🎈🎈(3/5)
Förlag: Bokförlaget Bra Böcker
Utgiven: 1981
Format: Inbunden
Antal sidor: 187
ISBN:

Mycket snart spred sig runt i Sverige ryktet om den märkligt långa lappflickan: Christina Catharina Larsdoter, född 1819. en tysk såg snabbt möjligheten att göra pengar på henne, hämtade ner henne till Stockholm – där hon bland annat fick visa upp sig för konung Karl XIV Johan – och lät henne sedan begapas på en vidsträckt turné genom Europa.

Att månad efter månad visa upp sig närmast som ett missfoster satte sina spår på den mycket känsliga flickan; hon var mycket förändrad när hon så småningom återvände till sina hemtrakter där hon bodde till sin död 1854.

Inte ens i graven fick hon ro. anatomer i Stockholm ville studera detta fenomen och sin sista långa resa gjorde Långa lappflickan som död.

Egna reflektioner
Detta är en sann historia om Christina Catharina Larsdoter, en samisk kvinna från Brännäs, ca 15 mil nordväst om Skellefteå. Det speciella med henne var att hon var väldigt lång, hela 218 cm. Vi för följa henne genom hela livet, från födseln 1819 till hennes död 1854. Hur hon som barn alltid kände sig annorlunda och utanför, och hennes resa ut i Europa på uppvisningsturné.

Boken är lättläst och kort, knappt 200 sidor bara. Texten flyter på bra trots att det är nästan 40 år sen den skrevs. Den har små inslag av norrländska uttal som t.ex. ”int” och ”he” vilket jag tycker förhöjer läsupplevelsen.