Mannen i rutig skjorta

Titel: Mannen i rutig skjorta
Författare: Magnus Danielson
Betyg: 🎈🎈🎈🎈 (4/5)
Förlag: Vulkan Media
Utgiven: 2019
Format: Storpocket
Antal sidor: 300
ISBN: 9789188949141

Helen hoppar förskräckt ut ur bilen och ser sig omkring längs gatan. Återigen är hon den enda levande varelsen där, förutom förhoppningsvis den fällda löparen. Hon förstår att det är hon som måste ta hand om den skadade, som ligger på rygg på den våta trottoaren. Hon rusar fram, böjer sig över mannen och betraktar honom i en sekund.

Denne är lång, mager och med några dagars trendig, eller på grund av förbisedd rakning, vildvuxen, skäggstubb i det långsmala ansiktet. Mitt emellan de slutna ögonen sitter en smal, lite krokig näsa som nu har börjat svullna. Klädd i en marinblå flanellskjorta överst och med en urtvättad, stor mössa nerdragen över öronen, så ser han ganska oförarglig ut. Att döma av detta yttre så är inte ordet trendig applicerbart på honom, anar Helen.


Den icke-existerande Inge Göransson kommer till sans efter att ha legat utslagen på trottoaren på Mössebergsgatan i Falköping. Femton sekunder efter sitt uppvaknande finns han överraskande på riktigt och är hopplöst förälskad i den mystiska Helen, en lika svårfunnen person som han själv. Kärleken synes vara obesvarad och när den ambitiöse och svartsjuke polisassistenten Patrik Persson dyker upp tycks alla resterande förhoppningar grusas. Patrik Persson är fast besluten att sätta fast Inge Göransson för det fasansfulla brott som Patrik är övertygad om att Inge planerar.

Under tiden går livet på ingenjörsfirman vidare, med den ena brott- och lastberäkningen mer komplicerad än den andra, precis som på grannföretagets ekonomiavdelning, där fakturor konteras och timpriser kalkyleras av den outtröttliga ekonomichefen.

Spänningen stegras olidligt långsamt när den dramatiska upplösningen på Mössebergs diabasbranter närmar sig.

Egna reflektioner
Mannen i rutig skjorta är en härlig bok som är full av små underfundiga händelser, jag sitter och småfnissar samtidigt som jag vill veta hur det går för Helen och Detlof. Boken håller ett högt tempo och är väldigt lättläst.

Jag gillar författarens sätt att skriva, att han ändrar på verkligheten och hittar på saker så att allt inte är så himla korrekt. Och att han gör det med glimten i ögat.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Magnus Danielson
Vulkan Media
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln