Yrke: Drottning

Titel: Yrke: Drottning
Författare: Ingrid Thörnqvist
Betyg: 4 av 5
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 221
ISBN: 9789113128603

Drottning Silvia har sedan 1976 funnits i offentligheten vid kung Carl XVI Gustafs sida. Vi har sett henne i sidenklänningar och glittrande tiaror på Nobelmiddagar och statsbesök. Men få känner till vad hon gjort utöver de kungliga plikterna.

För att ta reda på hur drottningen använder sin roll för att påverka i viktiga samhällsfrågor har journalisten Ingrid Thörnqvist följt drottningens vardagsarbete under ett år. Hur driver hon sina hjärtefrågor om sexuella övergrepp mot barn, om demensvården, om vikten av vuxna förebilder för ungdomar? Vad har hon åstadkommit – och hur kommer hon att beskrivas i historieböckerna?

I en personlig reportagebok och med intervjuer med nyckelpersoner får läsaren på nära håll följa drottningens arbete – ända in i de slutna styrelserummen, dit ingen journalist tidigare fått tillträde. Boken ger en unik inblick i ett mycket ovanligt uppdrag, kopplat till äktenskap, tradition och plikt – men där det finns stora möjligheter att påverka.

Egna reflektioner
Vad vet man egentligen om Drottning Silvia och vad hon gör om dagarna? Man ser henne på olika framträdanden och vet att hon är med i olika organisationer men vad innebär det i praktiken?

”Yrke: Drottning” var verkligen oerhört intressant att läsa. Vilken kvinna hon är, en riktig ”krutgumma” om man nu får säga så om Drottningen? Hennes främsta uppgift är att ”stötta monarken” men utöver det är hon drivande i ett antal organisationer, främst Childhood (sexuella övergrepp mot barn), Silivahemmet (demensvård) och Mentor (vikten av vuxna förebilder), tre organisationer som hon själv startat.

Drottningen gör så mycket mer än man tror och författaren Ingrid Thörnqvist har fått flera intervjuer med HMD. Hon verkar ha ett fullspäckat schema, det hade varit kul att få se allt hon gör under en vecka. Boken är lättläst och välskriven, har lagom långa kapitel och jag kände att jag bara ville läsa vidare för att få veta mer om Drottningen, både hennes arbete och henne som person.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln