Morden vid havet

Titel: Morden vid havet
Författare: Anna Ihrén
Betyg: 3 av 5
Förlag: Word Audio Publishing
Utgiven: 2023
Format: Pocket
Antal sidor: 460
ISBN: 9789180007986

Anna Ihrén kan konsten att osäkra idyllen och låta mörka hemligheter komma fram på de mest soliga platser. Här har vi samlat alla delarna i succéserien Morden vid havet till en perfekt karamell att suga på länge.

Prästinnans strand
Stella York kallas ner till Albufeira i Portugal för att utreda det mystiska mordet på den svenske prästens hustru, Paula. Hennes uppdrag blir att analysera brottsplatsen att genom sin erfarenhet och unika metoder hitta mördaren. Vid sin sida har hon Jac, en hemlös ung man som Stella tagit under sina vingar. Snart visar det sig att Paulas förflutna är mörkare än den vackra bild som målas upp runt henne.

Konstnärens ö
I en olivlund utanför den lilla bergsbyn Valldemossa på Mallorca hittas en ung student brutalt mördad. Den lokala polisen ber om förstärkning så Stella York och hennes kompanjon Jac tillkallas. Över den vackra ön vilar fortfarande mörka minnen från tiden då Francisco Francos brutalt styrde över Spanien. Men är det inte lite långsökt att tro att morden kan ha något att göra med den sedan länge döde diktatorn?

Fiskarens dotter
Det är snart jul. Stella York sitter på polishuset i Stockholm där hon just fått veta att någon ledighet inte är att vänta. Men så ringer hennes far, Reginald, från Gran Canaria och ber om hjälp för en väns räkning. Fiskardottern Yolanda och hennes lillebror Alfonso har hittat liket av en ung matros som av allt att döma blivit mördad. Tillsammans med Jac beger sig Stella ner till ön. Samtidigt som de måste lösa ett mord tvingas de tampas med ett förflutet som spökar hos dem båda.

Egna reflektioner
3 till priset av 1? Ja det skulle man kunna säga om denna lilla tegelsten på knappa 500 sidor.

Boken ”Morden vid havet” är egentligen tre olika deckare, med olika mord, på olika platser. Det är ett perfekt sätt att snabbt lösa en mordgåta men ändå få stanna kvar och lära känna huvudkaraktärerna lite mer. Det är en lättläst cozy crime som skapar ett visst mått av semesterkänsla, vilket kan behövas nu när det är mörkt, grått och regnigt.

Jag gillar mixen av karaktärerna, Stella, en kvinna med skinn på näsan, Jac, som ibland verkar ha ett sjätte sinne och Nick som alltid verkar befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt. Dock känns det ibland som om Stella har lite väl mycket tur och att vissa händelseförlopp går lite väl fort för att de ska kännas trovärdiga. Men trots det tycker jag nog att spänningen håller genom samtliga tre historier.

Jag har läst en del av Anna Ihréns tidigare böcker och gillar hennes sätt att skriva. Hon är väldigt skicklig när det kommer till olika detaljer som t.ex. miljöskildringar. Om det inte vore för just morden skulle boken lätt kunna användas som en reseguide, Jag blir väldigt sugen på att åka till både Portugal, Mallorca och Gran Canaria och framförallt blir jag väldigt sugen på all den lokala maten som karaktärerna äter. Jag gillar även de historiska nedslagen hon gör, de skapar en nyfikenhet för länderna och deras kultur.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln