Parfymören i Paris

Titel: Parfymören i Paris
Författare: Alka Joshi
Betyg: 4 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 330
ISBN: 9789150976458

En storslagen familjesaga om kultur, hemligheter och drömmar i 70-talets Paris och Indien.

Året är 1974. Radha bor numera i Paris med sin man Pierre och deras två döttrar. Hon sörjer fortfarande sonen som hon adopterade bort när hon själv bara var ett barn, men hon älskar att vara mamma till sina döttrar. Och äntligen har hon funnit sin passion – dofternas sensoriska värld. Radha älskar sitt arbete, även om hennes hängivenhet i allt högre grad är en källa till konflikt med hennes franske make.

Fast besluten om att bevisa sin skicklighet som parfymör accepterar hon ett betydelsefullt uppdrag som kräver att hon reser tillbaka till Indien. På plats värvar hon sin syster Lakshmi för att hjälpa henne att spåra upp sällsynta ingredienser som kommer att göra hennes parfym till något alldeles enastående. Lakshmi, som nu är lyckligt gift och arbetar tillsammans med sin man i Shimla, följer med Radha på en resa till Agra där de besöker ett par äldre kurtisaner som vet allt om parfym – och om att hantera komplicerade män.

Egna reflektioner
Jaiputrilogin har varit ett sant nöje att läsa och jag sörjer lite att det inte kommer fler böcker. ”Parfymören i Paris” är, precis som de två tidigare böckerna, en riktigt välskriven bok med ett vackert och fängslande språk. Det är en engagerande bok med starka kvinnor som kämpar för sin självständighet. Det är även en bok full med kärlek, drömmar, hemligheter och sorg.

Få författare är så duktiga som Alka Joshi på att förmedla intryck, både visuella, känslor samt dofter. Jag kommer ihåg när jag var liten och det fanns böcker, ja tom filmer, där man hade ett papper vid sidan om som man skrapade för att få fram en doft som passade med det man läste eller såg på filmen. Ett sådant papper behövs inte här för Alka Joshi beskriver dofterna på ett så skickligt sätt att jag känner dem ändå. Detsamma gäller miljöer, färger, smaker och karaktärer. Allt är så väl gestaltat att det känns som om man är med i Paris eller Jaipur.

Jag kan varmt rekommendera Jaiputrilogin, speciellt om du vill läsa en färgstark och väldoftande berättelse om Indiens historia, traditioner och myllrande folkliv. Men läs dem i ordning så får du ut mesta möjliga av läsningen.

Sagt om boken
”Ett underbart porträtt av en kvinna som lever upp till sin fulla potential (?) Det här är Alka Joshis bästa bok hittills!” Kate Quinn, författare, om Parfymören i Paris

”Ett myller av smaker, ljud och vibrerande färgglada Indien med genomtänkta karaktärer och spännande handling! En absolut favorit! Mitt betyg blir 5/5.” @Brijreads om Den rosa stadens hemligheter

Om författaren
Alka Joshi föddes i Jaipur i Indien och flyttade till USA med sin familj när hon var nio år. Hennes debutroman Hennakonstnären toppade listorna i USA och valdes ut av Reese Witherspoons bokklubb. Den filmatiseras nu för Netflix med Freida Pinto i huvudrollen. Andra delen i trilogin, Den rosa stadens hemligheter, utkom 2022.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln