Hotell Baobab

Titel: Hotell Baobab
Författare: Robert Eklöf
Betyg: 3 av 5
Förlag: Lava Förlag
Utgiven: 2022
Format: Danskt band
Antal sidor: 179
ISBN: 9789189484696

En ung karismatisk forskare, Hannah Oxelsparre får sitt internationella genombrott för banbrytande idéer inom klimatforskningen. I och med framgången blir hon inbjuden till Afrikanska unionens miljökonferens i Johannesburg. En resa som kombineras med safari och fältstudier i ett sydafrikanskt naturreservat.

Dagens Nyheters miljöreporter Emma Lundqvist får i uppdrag att bevaka miljökonferensen på plats. Hon lyckas även övertyga sin chef att DN ska ta chansen att följa Hannahs fältarbete i den afrikanska bushen.

Kvinnorna förbereder sig noga för alla tänkbara eventualiteter som en roadtrip i ett mer eller mindre väglöst land kan medföra. Nåja, kanske inte riktigt alla… saker och ting blir ju inte alltid som man tänkt sig. Ett enda tvivelaktigt beslut och Hannahs och Emmas hela existens sätts i gungning.

Strandsatta i bushen utan möjligheter att kommunicera med omvärlden sätts de ständigt på prov i sin strävan att ta sig till en mänsklig boning. Förutom katt-och-råtta-leken med savannens djur konfronteras de även med samvetslösa tjuvjägare.

Mitt i detta kaos finner de tid att reflektera över världens dårskap och vikten av sann kärlek. Kanske är diskussionerna bara ett sätt att förtränga frågan som ständigt gör sig påmind – hur överlever vi de närmaste timmarna?

Egna reflektioner
Det här är en intressant och bitvis ganska spännande bok. ”Hotell Baobab” är inte en verklighetsbaserad bok i den bemärkelsen att denna händelse ägt rum, men jag kan tänka mig att vissa delar av berättelsen händer då och då.

Jag hade lite svårt att komma in i boken, det var svårt att veta vem som ”pratade” och det kunde skifta mitt i stycket utan att det stod t.ex. ”sa Hannah” eller något liknande. Men när jag släppte det kontrollbehovet så blev det enklare och även en bättre story.

Robert Eklöf har blandat ämnen som tjuvjakt, miljöfrågor och lite hbtq till en bra mix. Språket är bra och jag gillar hur han på ett snyggt sätt smyger in fakta om djur och natur, det gör att boken växer.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln