Folk som sår i snö

Titel: Folk som sår i snö
Författare: Tina Harnesk
Betyg: 4 av 5
Förlag: Bokfabriken
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 314
ISBN: 9789180310543

VINNARE AV ÅRETS BOK 2023!

Ingen ska komma och berätta för Máriddja när hon ska dö och ingen kan dra ur 85-åringen sanningen om cancerdiagnosen hon fått. Särskilt maken Biera måste hållas ovetande. Den enda hon kan anförtro sig åt är Siri, en växeltelefonist i den nya telefonapparatmaskinen som gubben skaffat bakom hennes rygg.

Kajs mamma är död utan att ha yppat sin hemlighet. Kan Norrbotten ge Kaj en plats att slå rot och kommer Mimmi våga be honom om det hon längtar efter mer än allt? För sägnen säger att ingenting får kallas vid sitt rätta namn för då kan allt gå förlorat.

Det börjar med andra ord bli hög tid att tjuvskjuta en älg. Och tända på en lada.

Egna reflektioner
Det här är en bok som jag har hört så mycket bra om så det var med blandade känslor jag tog mig an den.

Men jag behövde inte vara orolig, ”Folk som sår i snö” är en väldigt bra bok. Kanske inte riktigt en fullpoängare men nära på. Jag upplevde den som lite trög att komma in i men när jag vant mig vid språket och melodin var det svårt att sluta. Boken är något så ovanligt som både vacker, humoristisk och sorgsen på samma gång, lite tragikomisk. Máriddja förgyller verkligen läsningen. Hennes raka kommunikation, små visdomsord och för att inte tala om hennes samtal med Sire, de är helt underbara.

Det är svårt att tro att detta är Tina Harnesks debutroman. Språket flyter, ja nästan böljar fram som vattnet i en sjö eller gräset på en äng, det blir nästan lite poetiskt. Hennes sätt att skildra miljöerna, människorna, den samiska kulturen med alla sina traditioner och sägner är otroligt vackert. Jag hoppas att det snart kommer en ny bok. Måste även ge en eloge till uppläsaren, Patricia Fjellgren, hon gör det med bravur.

Om författaren
TINA HARNESK (född 1984) arbetar till vardags som biblioteksassistent och bor på ett berg utanför Arvidsjaur med sin man och barn. Hon är uppvuxen i Jokkmokk. Folk som sår i snö är hennes debut.

Sagt om boken
”Med en alldeles egen ton kärv, rolig, sorglig, vacker och med en 85-årig hjältinna att älska!” – Ur juryns motivering, Årets bok NOMINERAD TILL ADLIBRISPRISET FÖR ÅRETS DEBUT

”… en fantastisk historia och läsupplevelse. Berättad med kärlek och ett så levande och så vackert språk att ögat nästan tåras [ ] en måste-bok för alla läsintresserade, kanske rentav årets julklapp för läsande människor…” – Gunnel Ekman, Norrbottens-Kuriren

”… som hon gör det! Hennes roman är burlesk och halsbrytande, befolkad av färgstarka oförglömliga karaktärer.” – Ingalill Mosander, Aftonbladet

”Och så vävs människor och möten ihop på ett helt underbart sätt […] det är otroligt fint […] jag dras verkligen in i berättandet.” – Titti Schultz, SVT Go Kväll

”En av årets bästa […] Det här är inte bara en generationsroman, det är en riktigt härlig läsupplevelse.” – Annelie Henrysson, Blekinge Läns Tidning

”Det är ofta galet och roligt (Máriddja ägnar sig bland annat åt långa samtal med den digitala assistenten Siri och hittar på de mest halsbrytande lösningar på sina problem). Men det absurda blandas med verklighetsnära beskrivningar av trilskande kroppar, huvuden och hjärtan. En lysande debut som värmer som dubbla lovvikavantar i arktisk kyla.” – Monika Israelsson, Aftonbladet söndag

”… hur är det möjligt att detta är en debutroman?! Boken är trovärdig och väl genomarbetad med ett ganska stort och färgsprakande persongalleri där den 85-åriga samiska och oförglömliga Máriddja är den som tar mest plats, driver handlingen framåt och väcker de största känslorna. En allvarlig, unik, varm och personlig men fiktiv berättelse som griper tag, fängslar och lämnar stora avtryck. En stark kandidat till Årets bok.” – Agneta Norrgård

”Folk som sår i snö är en fin roman om två generationer som präglats av den nordsamiska erfarenheten: en äldre generation, som tvångsförflyttades söderut som barn och barnbarnens generation som vuxit upp utan kontakt med det samiska.” – Yukio Duke, Vi Läser

”Så som berättande ska vara, som en jojk genom tid och rum.” – Gunilla Lindblad, DAST Magazine

”Den är så vacker, rösten som bär Folk som sår i snö. Och när tog sig senast en författare an tillvarons gytter med sådan glädje i varenda träffsäkerhet? Tina Harnesk ägnar sig inte åt någon svensk realism, tack och lov, hennes roman har fullt upp med att leva på riktigt.” – Thomas Engström, författare och kritiker

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln