Jägarinnan

Titel: Jägarinnan
Författare: Kate Quinn
Betyg: 🎈🎈🎈🎈(4/5)
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2019
Format: Inbunden
Antal sidor: 636
ISBN: 9789150947069

Sibirien, före kriget: När andra världskriget närmar sig sätter den våghalsiga stridspiloten Nina Markova allt på spel och ansluter till Natthäxorna, ett kvinnligt bombregemente. Men när hon hamnar bakom fiende- linjen, i händerna på den ökända mördaren, kallad Jägarinnan, tvingas hon uppbåda all sin styrka och list för att överleva.

Köln, 1950: Efter krigsslutet lämnar den brittiska krigskorrespondenten Ian Graham journalistiken för att leta upp nazistiska krigsförbrytare. Ett mål kvarstår: Jägarinnan. För att hitta henne söker han upp Nina, det enda vittne som lyckats fly från henne levande.

Boston, 1946: Sjuttonåriga Jordan McBride blir överlycklig när hennes pappa, som varit änkling under en lång tid, äntligen träffar en ny kvinna. Men snart märker hon att den milda tyskan döljer något. Jordan börjar gräva i sin nya styvmors bakgrund och inser snart att hela hennes familj bär på stora hemligheter. Tre gripande människoöden flätas samman i Kate Quinns nya storslagna verk om kvinnligt mod, oväntad vänskap och familjehemligheter under andra världskriget.

Egna reflektioner
En riktig tegelsten på över 600 sidor. Men vilken tegelsten, jag ville inte att den skulle ta slut! Till skillnad från många andra böcker om andra världskriget så utspelar sig denna i Ryssland, England och USA.

Vi får följa Ninas jobbiga väg från uppväxten i Sibirien till bombregementet och Natthäxorna vid fronten.
Detta varvas med Jordons sorgfria liv med sin pappa i Boston. Deras vägar möts tack vare nazijägaren Ian som till varje pris vill gripa Jägarinnan, som dödade hans bror.

Jag hade lite svårt att komma in i boken, det var mycket namn, platser och årtal. Men när allt väl hade satt sig gick det inte att sluta läsa. Även om jag ganska tidigt förstod vem som var vem tycker jag inte att det förstörde boken. Människorna är så pass intressanta så jag glömde bort själva uppdraget de hade.

Boken är oerhört välskriven och intressant och det blir ännu bättre av att veta att den faktiskt bygger på verkliga personer och händelser, om än lite modifierade. Helt klart en av de bättre böckerna jag läst om tiden runt andra världskriget.