Mer än bara Tunnelbanenettan

Titel: Mer än bara Tunnelbanenettan
Författare: Jeanette Höglund
Betyg: 4 av 5
Förlag: Mondial
Utgiven: 2023
Format: Pocket
Antal sidor: 244
ISBN: 9789180023344

»Våldtäktsförsöket satte sina spår. Några dagar senare började jag träna självförsvar och tänkte två saker: jag skulle aldrig vara försvarslös igen och jag skulle alltid hjälpa om jag såg att någon for illa. Det skulle bli min grej i livet. Att aldrig bara stå och titta på.«

Trots en rad traumatiska händelser under uppväxten reste sig Jeanette Höglund stark. I sökandet efter mening har hon varit dörrvakt, jobbat på lyxkryssare och deltagit i en dokusåpa. Men det var efter ett oväntat möte i tunnelbanan som hon fann sitt kall i livet: att hjälpa äldre hemlösa.

Mer än bara Tunnelbanenettan är en naken berättelse som med svärta, värme och humor visar hur stor skillnad en människa kan göra på egen hand, även om man inte tror det själv.

Egna reflektioner
Att läsa en biografi är oftast ganska intressant. Men att betygsätta den är svårare. Man kan ju inte gå på själva ”intrigen” utan får ju mer göra en bedömning på flödet, läskänslan och vad författaren vill förmedla.

”Mer än bara Tunnelbanenettan” lyckas bra på nästan alla punkter. Boken är full av känslor och jag skrattar, gråter, förfasas och blir förbannad om vartannat. Att man kan få plats med så många händelser på så liten plats är helt fantastiskt. Dock upplever jag boken som lite hoppig i kronologin. Det är inget som stör jättemycket men det drar ner mitt läsflow något och därmed även betyget.

Men oavsett det så får jag en känsla av att Jeanette Höglund är en människa som vill alla väl, som är inspirerande och godhjärtad, en riktig eldsjäl. Det hon och hennes organisation Vid din sida gör för våra äldre är mycket beundransvärt och jag rekommenderar alla att läsa boken. Det har varit intressant att läsa om hennes resa och se hur hon reser sig efter varje fall. Jag har även lyssnat en del på boken som ljudbok och önskar så att hon själv hade läst in den. Inte för att det är något fel på Anja Lundqvists uppläsning men hade Nettan läst själv hade det blivit ännu bättre.

Om författaren
Jeanette Höglund har jobbat som ordningsvakt i Stockholms lokaltrafik och blev känd för svenska folket genom realityshowen Tunnelbanan. Hon är grundaren till den ideella föreningen Vid din sida, som har som mål att ingen äldre i Sverige ska behöva leva i hemlöshet. För sitt arbete har Jeanette utsetts till Årets stockholmare.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln