Hästen från vattnet

Titel: Mumien
Författare: Camilla Linde
Betyg: 4 av 5
Läsålder: 9-12 år
Förlag: Lind & Co
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 186
ISBN: 9789180530491

Utanför det lilla samhället Mörkersjö ligger Ödemarken. Det sägs att det finns något farligt där.

Junos högsta önskan är att få en egen häst. En dag, när hon är ute i skogen med bästa kompisen Aimy och hennes häst, hör Juno en gnäggning från Ödemarken. Trots alla varningar beslutar hon sig för att undersöka var ljudet kommer ifrån. Vid en tjärn, djupt inne i den mörka skogen, hittar hon en häst som verkar övergiven.

Juno tar med den vackra och vilda hästen till stallet. Han får namnet Storm och Juno börjar sköta om honom som sin egen. I hemlighet hoppas hon att ägaren inte ska dyka upp. Men Aimy är inte alls glad för Junos skull, och de andra hästarna verkar rädda för Storm. Snart börjar underliga saker att hända, både i stallet och med Juno. Vem, eller vad, är Storm egentligen?

Hästen från vattnet är den första boken om Ödemarken. Skräck, djupa skogar och mystiska väsen möter teman som vänskap, sorg och utanförskap.

Egna reflektioner
Åh, jag kommer ihåg tiden när man hade en bästis som man absolut inte ville dela med någon annan. Hur svårt det var, i alla fall för oss tjejer, att umgås i grupp. Och den hemska känslan när man kom till skolan och såg att ens bästis satt och viskade och skrattade med någon annan.

Det är det ena benet av intrigen i ”Hästen från vattnet”. Det andra benet är den där mystiska och lite läskiga skogen Ödemarken, stället man absolut inte får vara på. Stället där det händer konstiga saker, eller händer det kanske inte alls på riktigt? Det är lite av en hästbok men jag tror att man kan ha väldigt stor behållning av boken även om man inte är någon hästmänniska.

Boken är både välskriven och spännande och Camilla Linde målar skickligt upp miljöerna framför ögonen på mig. Det ligger mycket fokus på relationer, både mellan olika människor och mellan människor och djur och man känner den underliggande värmen och kärleken. Boken är ganska lättläst med både lagom stor text och lagom långa kapitel. Jag tror den passar perfekt som högläsning där man t.ex. läser vartannat kapitel..

Om författaren
CAMILLA LINDE (f. 1985) är uppvuxen på en hästgård utanför Sigtuna. Numera bor hon i Alingsås, staden som är känd för fika och potatis. Förutom att skriva gillar hon att gejma, kolla på TV-serier och träna karate. Och att läsa förstås. Camilla debuterade 2016 med serien Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå och har sedan dess givit ut ett flertal böcker.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln