Rensa ut & lev lättare

Titel: Rensa ut & lev lättare
Författare: Eva Maria Karlander
Betyg: 3 av 5
Förlag: Kunskapshuset Förlag
Utgiven: 2023
Format: Häftad
Antal sidor: 156
ISBN: 9789189547162

Vi drömmer alla om ett hem som ger både lugn och energi. Vi vill slippa mötas av energislukande röra när vi kommer hem och att städa blir en fröjd när var sak har sin plats. Plötsligt känner vi att vi vill göra oss av med alla betungande prylar som bara står och samlar damm. Och så sätter vi igång, allt ska ut! En kvart senare står vi i en ännu värre röra och orkar inte ta i en pryl till.

Rensa ut och lev lättare – en smart guide till ordning hemma är receptboken som lugnt och strukturerat guidar dig till ett harmoniskt hem med ett tydligt fokus på miljö och hållbar konsumtion.

På femtiotvå veckor, fördelat på fyrtiosju veckor med uppgifter i olika teman och fem veckors välförtjänt semester, når du ditt mål. Följ vecka för vecka eller välj ut det som passar dig. Låt dig inspireras att nå harmoni på ett harmoniskt sätt.

Boken innehåller också intervjuer med bland annat en psykolog specialiserad på samlarbeteende och en yoga-instruktör som sålde alla sina saker för att leva ett lättare liv.
Denna utgåva är en uppdaterad version i mjukband av boken som kom ut 2014.

Egna reflektioner
Alla har vi väl känt någon gång att vi borde ta tag i att rensa lite bland våra saker. Människan verkar ha en förmåga att samla och spara på hög.

Och det är ju lätt att tänka men svårare att genomföra. ”Rensa ut & lev lättare” kan vara en hjälp på vägen. Tanken med boken är att dela upp hela hemmet i mindre områden och ta ett område varje vecka under ett års tid. Eftersom vi flyttade från ca 250 kvm (inkl förråd) till ca 100 kvm för snart två år sen så hade jag rensat och röjt ganska ordentligt redan. Men jag har läst igenom hela boken och följt den där det behövdes.

Det blir ju så mycket enklare när man delar upp det och Eva Maria Karlander har fått till en bra indelning och varvat lite tyngre områden med lite lättare. Det är enkelt att följa hennes planering, men man kan såklart själv lägga till eller ta bort områden och även byta ordning om man vill. Jag tror att just den långsiktiga planeringen är ett vinnande koncept och det som kan vara avgörande för att man faktiskt ska lyckas med sin utrensning.

Om författaren
Eva Maria Karlander är civilekonom och diplomerad friskvårdsterapeut och är särskilt intresserad av stresshantering. Vad som stressar oss är individuellt men en stressfaktor kan vara ett rörigt hem där sakerna har tagit över. För Eva Maria är det viktigt att kunna komma hem till ett trivsamt hem där hon kan koppla av och tanka ny energi. Ordning och reda frigör tid och utrymme för nya upplevelser. Det ska vara enkelt och kännas bra att bjuda hem vänner. För några år sedan upplevde hon att hennes eget hem utgjorde en energitjuv. Då startade hon ett projekt att rensa ut och bloggade längs vägen om sina med- och motgångar.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Kunskapshuset Förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln