Och även du, min älskade

Titel: Och även du, min älskade
Författare: Emily Doyle
Betyg: 4 av 5
Förlag: Lava Förlag
Utgiven: 2023
Format: Danskt band
Antal sidor: 407
ISBN: 9789189741096

Sommaren på Irland 1939 är ovanligt varm. Fidelma, en ung irländsk kvinna från arbetarklassen, har just lyckats med att tämja lord Hamiltons livsfarliga men otroligt talangfulla kapplöpningshäst. Detta ger henne respekt men även grymma fiender.

En ojämlik men passionerad kärlekshistoria med lord Hamiltons son, Samuel, gör att långt förutbestämda äktenskapsarrangemang sätts i gungning. På kort tid har Fidelmas skara av fiender ökat och nu är de inte bara våldsamma utan också mäktiga.

Kan Fidelmas och Samuels kärlek överleva när allt ställs på sin spets eller är Samuel så svag och osäker som ryktet säger? Och slutligen, vilken roll spelar kapplöpningshingsten, för vem är han mest värd levande och för vem är han mest värd död?

Och även du, min älskade är den spännande första delen i trilogin om Fidelma Shanahan.

Egna reflektioner
Det är alltid spännande att läsa en författares debutroman. Ibland känner man att här finns något att jobba vidare på, detta är något som nog kan bli riktigt bra.

Ungefär så kändes det när jag läste ”Och även du, min älskade”. Det är en lågmäld bok men det finns ändå ett spänningsmoment i den. Fidelma är huvudkaraktären och de flesta kapitlen kretsar kring henne och hennes tankar och känslor. Men då och då slängs det in ett kapitel där någon annan är huvudkaraktär vilket skapar en positiv förvirring, man får se en händelse från någon annans håll. Det skapar ett driv att läsa vidare, man vill ju se hus Fidelma tolkar situationen.

Boken är välskriven, Emily Doyle har ett vackert språk som gör det till en behaglig läsning. Det jag möjligen hänger upp mig lite på är att språk, tankar och kvinnosyn känns lite mer som sent 1800-tal än mitten av 1900-talet. Men det är egentligen bara när kriget nämns, annars tänker jag inte på det.

Detta är första boken i en trilogi som jag tror kan bli väldigt bra.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln