När ingen ser

Titel: När ingen ser
Författare: Leif Appelgren
Betyg: 4 av 5
Förlag: Lind & Co
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 302
ISBN: 9789180187206

”Jag heter Sophia Jonasson. Jag har dödat min pojkvän.” Efter att en kvinna ringt 112 beger sig polispatruller till en lägenhet på Östermalm i Stockholm. På golvet i badrummet anträffar de en död man, han har huggskador i bröstet. Kvinnan, Sophia Jonasson, blir misstänkt för dråp och grips, men hon är själv svårt misshandlad och förs till sjukhus för vård. Sophia säger att hon agerat i nödvärn, att pojkvännen Patrik annars skulle ha slagit ihjäl henne.

Kammaråklagare Mats Ljunggren får ansvaret för att leda utredningen och med hjälp av erfarna poliser och tekniker på våldsroteln försöker han ta reda på vad som faktiskt hände den ödesdigra kvällen. Stegvis får de inblick i Sophias värld, en tillvaro förkrympt av kontroll och där våld och hot blivit vardag.

Att Sophia agerat i nödvärn får stöd inte bara av hennes svåra skador, utan även av tidigare anmälningar och domar mot Patrik för våld mot kvinnor. Men det finns också spår som antyder att Sophia inte bara försvarat sig …

Hur starkt är egentligen skyddet för våldsutsatta kvinnor? Finns det alltid en väg ut? Och hur mycket våld kan tolereras för att skydda sig själv?

Egna reflektioner
Jag skulle önska att detta var en fiktiv bok utan ett spår av sanning men dessvärre är det inte det. Även om själva historien är påhittad så hade det lika gärna kunnat vara en biografi av någons liv.

”När ingen ser” är en verklighetstrogen bok om våld i nära relation, hur det byggs upp succesivt från kontrollerande och isolerande till en mer fysisk misshandel. Boken har ett behagligt tempo och de växelvisa kapitlen skapar en bra balans i intrigen. Jag som läsare får även lära mig o rättsprocessen på ett lagom sätt, utan korvstoppning.

Det är en spännande och lättläst bok, i den bemärkelsen att den är välskriven och har ett bra språk. Men känslomässigt är den allt annat än lättläst. Leif Appelgren och skrivit en hel del obehagliga scener där våldet beskrivs på ett väldigt realistisk sätt, utan att han för den skull frossa i onödiga detaljer.

Jag hoppas och tror att Leif Appelgren är en författare som vi kommer att få se mer av. Har du inte läst något av honom tycker jag absolut att du ska göra det.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln