Det vi inte ser

Titel: Det vi inte ser
Författare: Kristina McMorris
Betyg: 4 av 5
Förlag: LB Förlag
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 510
ISBN: 9789177995791

1928, Michigan. Fenna växer upp i det fattiga gruvområdet Copper Country, där hon och hennes pappa gör vad de kan för att hanka sig fram. När fadern dör hamnar hon på barnhem, ett barnhem hon sedan flyr ifrån för att finna sin barndomsvän Arie, den enda personen hon fortfarande kan lita på.

1942, Chicago. Även om Fenna officiellt arbetar som assistent till den, inte helt medgörlige, illusionisten Charlie, är det hon som är hjärnan bakom deras framträdanden. Sedan en otäck händelse då hon var liten har hon varit besatt av utbrytarkungen Houdini och har noga studerat hans trick. Hennes uppfinningsrikedom och problemlösningsförmåga är tillförlitliga egenskaper när det kommer till att förtränga sin traumatiska barndom.

Trots dessa lyckas Fenna inte förutse ett besök från den brittiska underrättelsetjänsten. De behöver hennes hjälp för att konstruera verktyg åt de brittiska soldaterna. Hon tackar motvilligt ja och flyttar till London för att arbeta för MI9, ett inte helt enkelt arbete i en tid när alla misstror varandra. I London stöter hon på Arie för första gången sedan barndomen, och hon kastas huvudstupa in i ett farligt spel för att rädda hans syster och hennes familj ut ur det tyskockuperade Nederländerna.

Det vi inte ser är inspirerad av häpnadsväckande händelser under andra världskriget. Det är en fängslande berättelse om kärlek och förlust, om krigen vi utkämpar, på fälten och inom oss själva, och om att finna mod där vi inte trodde att det fanns.

Egna reflektioner
Wow vilket bok! Jag gillar verklighetsbaserade böcker och historiska romaner, speciellt de som utspelar sig under andra världskriget.

Det som gör ”Det vi inte ser” till en extra bra bok är att fokuset inte ligger på att berätta om det hemska som hände i alla läger utan hur tillsynes vanliga människor gjorde vad de kunde för att minska lidandet och förkorta kriget. Detta är en väldigt fascinerande bok som rent av trollbinder mig. Det finns ett driv som sakta men säkert manar mig framåt, jag vill hela tiden veta vad som händer härnäst.

Kristina McMorris är väldigt skicklig i sina gestaltningar av såväl karaktärer som miljöer, allting känns väldigt äkta. Det är mycket känslor, sorg och förtvivlan, kärlek och hopp. Men mitt i allt elände kommer det små inslag av humor som lättar lite på den annars dystra stämningen. Sen gillar jag även alla kopplingar till Houdini och de illusionistiska inslagen.

Gillar du böcker om starka kvinnor i historisk miljö är detta absolut en bok för dig!

Sagt om tidigare böcker
”Ni som gillar Kate Quinns böcker kommer att älska den här! Krig, mod, förluster och kärlek.” Monica Lindgren, SVT Go’kväll

”Historien är spännande, kittlande osannolikt sannolik.” Anna Thurfjell, BTJ

”Storartad handling och andlöst tempo.” The Book Reporter

”En fängslande berättelse om intriger och illusioner, faror och historiska mysterier, och om en kvinnas kamp att fly sitt förflutna.” Lisa Wingate

”Storartad handling och andlöst tempo.” The Book Reporter

”Precis som sin hjältinna, skapar Kristina McMorris magi med denna skruvade berättelse. Jag älskar den här boken!” Kate Quinn

Om författaren
KRISTINA MCMORRIS har vunnit flera prestigefyllda utmärkelser och fått flera nomineringar för succéromanen Såld på en måndag. Den har legat på New York Times och USA Todays bästsäljarlistor och har sålt i nästan en miljon exemplar

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln