En väv av lögner

Titel: En väv av lögner
Författare: Kristin Fägerskjöld
Betyg: 4 av 5
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 360
ISBN: 9789113122021

Året är 1958 och på ett ålderdomshem i New York sitter en gammal kvinna som i hela sitt vuxna liv har levt med en väl bevarad hemlighet. Hon kallar sig Daisy White sedan flera årtionden och ingen på den här sidan Atlanten känner till hennes riktiga bakgrund. I själva verket är hon en svensk adelsdam som var en av huvudparterna i en uppmärksammad mordrättegång.

Men vad var det egentligen som hände den där vintern 1897 på herrgården utanför Norrköping då hennes blivande svärfar dog? Och hur kunde allt gå så fel att hon fick lämna Sverige under förnedrande former och ändra sitt namn?

En väv av lögner bygger på den sanna berättelsen om Helga Fägersköld, men vilka drivkrafter som låg bakom dramat och vad som verkligen skedde är det ingen som vet säkert. Kristin Fägerskjöld har skrivit en roman ur sin släktings perspektiv i ett försök att skildra den gripande händelsen

Egna reflektioner
Jag gillar historiska romaner och jag gillar böcker som bygger på verkliga händelser. Allra bäst är när man får en kombination av båda.

”En väv av lögner” är precis en sådan bok. Den bygger på Helgas liv i Sverige under slutet av 1800-talet där hon var en av huvudpersonerna i en mordrättegång. Men vi får även följa henne på ålderns höst i New York i slutet av 1950-talet. Detta är en bok som fångade mig på första sidan. Det är en väldigt gripande och fascinerande story som börjar lite lugnt för att sen öka i såväl tempo som spänningsgrad.

Boken är både lättläst och välskriven och Kristin Fägerskjöld växlar mellan de olika tidsepokerna på ett mycket skickligt sätt. Hon anpassar såväl ordval som språkbruk efter tiden som skildras och tillsammans med välgestaltade karaktärer känns det som det faktiskt är Helga som berättar. Det är lite av en pusseldeckare med extra inslag av mystik som gör att bara vill läsa en sida till.

Gillar du historiska romaner, verklighetsbaserade romaner och skönlitterära romaner? Ja då är detta boken för dig!

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln