Kodnamn Safir

Titel: Kodnamn Safir
Författare: Pam Jenoff
Betyg: 4 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 335
ISBN: 9789150974515

1942. Hannah Martel har med nöd och näppe lyckats fly från Nazityskland efter att hennes man dödats i en pogrom. Hon tar sig till sin kusin Lily, som bor med sin familj i Bryssel. Men tillvaron för judar är svår även i Belgien, och Hannah söker desperat efter ett sätt att ta sig ut ur det ockuperade Europa. Men det är svårt, och hon tvingas återvända till det riskfyllda underjordiska arbete hon trodde att hon lämnat bakom sig.

Hannah går med i ett hemligt nätverk inom motståndsrörelsen, som leds av en mystisk kvinna vid namn Micheline och hennes lika gåtfulla bror Matteo. När Lily och hennes familj arresteras och riskerar att skickas till Auschwitz inser Hannah att hon är den enda som kan hjälpa dem. Hur mycket är hon villig att offra för att rädda människorna hon älskar?

Kodnamn Safir är inspirerad av sanna berättelser från andra världskriget. Det är en drabbande roman om mod, kärlek, familjeband och kvinnors orubbliga motståndskraft.

Egna reflektioner
Jag gillar böcker som utspelar sig under andra världskriget, historiska romaner och böcker som bygger på eller är inspirerade av verkliga händelser. Här får jag allt!

Men förutom allt det får jag även en berättelse om starka kvinnor och män som riskerar sina liv för att hjälpa andra. I ”Kodnamn Safir” får man följa motståndsrörelsen i Bryssel under andra världskriget, vilket jag tycker var väldigt intressant. Jag upplevde boken som lite seg i början, karaktärerna harvade mest runt utan att det egentligen hände något, men en bit in i boken tog det fart och sen höll spänningen i sig resten av boken.

Det finns en del groteska scener i boken och trots att jag vet att det är en fiktiv historia så är den ändå baserad på verkliga händelser och det påverkar mig en hel del. Pam Jenoff förmedlar det hårda livet och krigets fasor på ett mycket skickligt sätt. Hon är även väldigt duktig på att teckna de olika karaktärerna, både till utseende och personlighet och jag kan med lätthet se såväl personerna som miljöerna de vistas i, framför mig.

I efterorden berättar hon om all research hon har gjort och om detaljerna hon har anpassat för att de ska passa bättre in i intrigen. Hon ger även tips på litteratur för dig som vill läsa mer om händelserna i boken.

Sagt om boken
”Förmågan att framkalla nerven i det förflutna gör Kodnamn Safir till en drabbande historia om kärlek, familjeband och orubblig motståndskraft hos modiga kvinnor:” Plaza Interiör

”Griper tag i sin läsare från första sidan och förmedlar på ett rakt och ärligt sätt tre kvinnors enskilda och gemensamma kamp mot nazismen och dess tyranni.” Lina Bäckström, BTJ-häftet

”En fängslande och djupt rörande berättelse om överlevnad, svek och mänskliga relationer.” Booklist

”En hjärtskärande studie i de beslut kvinnor måste fatta när deras lojalitet sätts på prov under de mest ofattbara omständigheter.” Sarah Penner, författare

”En fartfylld och hjärtskärande historia om kärlek, familj och motståndets faror … Kodnamn Safir kommer att gå rakt in i ditt hjärta och samtidigt påminna dig om den mänskliga naturens mod och motståndskraft.” Kristin Harmel, författare

”En riktig bladvändare om mod och kärlek med ett slut som sträcker sig långt fram i vår tid.” Birgitta Ehn Eliason, BTJ-häftet om Kvinnan med stjärnan

Om författaren
Pam Jenoff är författare och jurist, bosatt i Philadelphia. Hon har tidigare arbetat med säkerhetsfrågor på Pentagon och som diplomat i Kraków. Det var åren i Europa som väckte hennes intresse för andra världskriget och hon har bland annat fördjupat sig i judisk historia. Hennes tidigare romaner Cirkusflickan och Paris försvunna döttrar klättrade direkt upp på New York Times bästsäljarlista.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln