Världen från ovan

Titel: Världen från ovan
Författare: Anna Lönnqvist
Betyg: 4 av 5
Förlag: Norstedts Förlag
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 366
ISBN: 9789113127910

Världen från ovan är en stark, storslagen och fängslande roman om modet att gå sin egen väg, om försakelser, svek och sökandet efter sanningen. Och om den stora kärleken.

Jämtlandsfjällen 1963. Lill är en av de första kvinnliga piloterna i Sverige. Flygandet är hennes stora passion, men vägen dit har varit allt annat än enkel. Priset för att försöka hävda sig i en mansdominerad värld har varit att försaka allt annat, men det är också det enda som hjälper henne att förtränga känslan av övergivenhet, som Lill kämpat med sedan barndomen när hon kom till Sverige som finskt krigsbarn.

Solna 2023. Pauline jobbar som skräddare, och tillbringar dagarna i sin syateljé med att uppfylla främlingars drömmar om perfekta brudklänningar och rädda favoritplagg från att slängas. Sina egna drömmar har hon sedan länge lagt på hyllan. Men när hon lagar en äldre kvinnas kappa hittar hon ett gammalt foto som föreställer kvinnan i förarkabinen på ett flygplan. Fotot väcker tankar hos Pauline, och minnen om en annan, betydligt äventyrligare tillvaro.

När de två kvinnornas vägar korsas är de båda på flykt från sina tidigare liv. Men går det att fly från sitt förflutna, sina rädslor och sig själv hur länge som helst? Kan den enas berättelse förändra den andras framtid?

Egna reflektioner
Jag älskar böcker som spänner över flera generationer, gärna där man får följa samma person genom livet, från barndomen till ålderdomen.

”Världen från ovan” är just en sådan bok. Lill är ett krigsbarn från Finland som vi får följa från 50-talet och framåt när hon blir en av Sveriges första kvinnliga piloter. Pauline är skräddare i Stockholm och har jobbiga minnen från en händelse 12 år tidigare. Deras vägar korsas och en avvaktande form av vänskap uppstår.

Det är en fängslande roman och Anna Lönnqvist skildrar de båda kvinnornas liv på ett väldigt fint sätt. Jag gillar de historiska bitarna och hur författaren har fångat tidsandan och kvinnosynen under Lills bakgrund. Boken är full av värme, vänskap och kärlek varvat med sorg, svek och tragedier.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln