Lögnaren

Titel: Lögnaren
Författare: Monica Rehn
Betyg: 5 av 5
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 344
ISBN: 9789189716216

Den framgångsrike författaren Fabian Hammar och hans nya hustru Amanda bor centralt i Stockholm, och utåt sett har de allt. När Fabian får ett brev där han anklagas för våldtäkt av den anonyma avsändaren tror han att ännu en galen stalker dykt upp, men i brevet finns besvärande detaljer som väcker hans tvivel om vad som egentligen hände på hotellet i Visby förra sommaren.

Våldtäktsanklagelsen når medierna och drevet tar fart. Omvärlden måste välja sida. Men anklagelsen är bara början, och när Amanda plötsligt försvinner vid ett midsommarfirande ökar misstankarna mot Fabian. Hur han än bedyrar sin oskuld förvandlas han till en enda sak: Sveriges mest hatade man.

Samtidigt får vi följa en kvinna i hans närhet som en gång i tiden levde ett helt annat liv. Vem är hon? Hur långt är hon beredd att gå för att nå sina egna mål?

Lögnaren är en psykologisk spänningsroman som vrider på begreppen skuld och oskuld. Vem är lögnare och vem äger sanningen?

Egna reflektioner
En genre som jag gillar är psykologiska spänningsromaner. Det där inslaget av psykologi gör att intrigen ofta blir lite oberäknelig och svår att förutsäga, vilket i sin tur ökar spänningen och drivet i boken.

”Lögnaren” har verkligen allt det där i sig. Jag sögs in i handlingen direkt och var fast efter bara några sidor. Kapitlen växlar mellan två röster – Han och Hon. Vi vet att Han är författaren Fabian Hammar som har blivit anklagad för våldtäkt. Hon däremot är okänd och hennes kapitel berättas ofta som tillbakablickar vilket skapar en spännande dynamik.

Monica Rehn är en författare som jag vill se mer av. Hennes debutbok ”Moratorium” var riktigt bra och denna håller samma höga klass. Hon är oerhört skicklig, både på att bygga intriger och att skapa spännande och komplexa karaktärer, det är svårt att veta vem som ljuger och vem som talar sanning. Boken tar en hel del oväntade vändningar och att läsa den är som att skala en lök, lager för lager försvinner och tillslut kommer en sanning fram. Tror jag…

Sagt om boken
”En av årets hittills bästa deckare.” Norra Skåne

”Det här är en väldigt smart och intelligent intrigkonstruktion och det dyker upp många oväntade vändningar genom läsningen. Inte minst, romanen är dessutom väldigt välskriven.” Smålandsposten

”Vad vi än gissar på vägen mot avslutningen så kommer vi att ha fel; det här är en mycket intelligent intrigkonstruktion som generöst bjuder på många oväntade vändningar, reser intressanta frågor som får överraskande svar som skapar nya frågor ( ) Dessutom mycket välskrivet med ett språk att njuta av och komplexa karaktärer som växer ut till levande och intressanta människor. Jag är förtjust när en författare överträffar mina höga förväntningar och det gör Monica Rehn med sin nya bok!” Anders Kapp, Kapprakt

”Monica Rehns debutbok ’Moratorium’ var i mitt tycke en av 2019 års bästa spänningsdebuter, och här visar hon att det inte var en lyckträff (…) ’Lögnaren’ är en riktig bladvändare” Johan Zillén, Bokboxen

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln