Syndabarn

Titel: Syndabarn
Författare: Ulrika Rolfsdotter
Betyg: 4 av 5
Förlag: Bazar Förlag
Utgiven: 2023
Format: Pocket
Antal sidor: 432
ISBN: 9789180066457

Andra delen i kritikerhyllade serien om socionomen Annie Ljung är en suggestiv spänningsroman om barns utsatthet, skuld och förträngda trauman.

Sommaren är till ända, och höstmörkret har börjat lägga sig över Ådalen. En tidig augustimorgon hittas tre tonårsflickor vid den mytomspunna Bålsjöns strand. Två är döda, en är svårt skadad.

Den lilla byn är i chock, och när det visar sig att flickornas familjer har en koppling till socialtjänsten blir socionomen Annie Ljung återigen ofrivilligt indragen i en brottsutredning. Sara Emilsson, barnutredare vid Kramforspolisen, blir ansvarig för sin första mordutredning. Tillsammans försöker de ta reda på vem eller vilka som är skyldiga till det brutala dådet, något som visar sig få personliga konsekvenser.

Debuten Rovhjärta utsågs till en av 2021 års bästa deckare av Lotta Olsson, DN

Egna reflektioner
Åh vad spännande med en uppföljare till Rovhjärta, en bok som jag tyckte mycket om och där karaktärerna hade stor utvecklingspotential.

I ”Syndabarn” tar verkligen socionomen Annie Ljung ett ännu starkare grepp om mig som läsare. Både hon och de andra huvudkaraktärerna växer in i sina roller när man bit för bit får veta mer om deras bakgrund, tankar och känslor. Miljöerna är väl gestaltade, precis som karaktärerna och skildringen av ungdomarna känns väldigt verklig och griper tag i mig på ett nästan obehagligt sätt.

Ulrika Rolfsdotter är ett namn att lägga på minnet, ett namn att räkna med i den svenska deckarvärlden. Hennes böcker håller en jämn nivå rakt igenom, är välskrivna och lämnar ingenting åt slumpen. Förutom en och annan cliffhanger förstås. Nu ser jag med spänning fram emot nästa del i serien om Annie Ljung.

Sagt om boken
”Det här är månadens bästa spänningsbok om ni frågar mig. … Författaren refererar i denna andra bok om Annie Ljung precis lagom mycket till del ett för att man ska kasta sig över den direkt efteråt. Och jag kan avslöja att slutet på tvåan skapar ett enormt behov av en tredje del.” Norrköpings Tidningar

”Det som mest gör att jag vill återvända till Ulrika Rolfsdotters deckarvärld i nästa roman är dock inte Annie utan miljön i Ådalen som hon så vackert skriver fram. Visuellt har Annie Ljungserien en sådan potential att det vore konstigt om inte någon tv-producent redan scoutar möjliga inspelningsplatser …” Gefle Dagblad

”Ulrika Rolfsdotter fortsätter att skriva väl. Hon har inga problem att hålla spänningen uppe. Hon har kommit till deckarskrivareliten för att stanna.” Nisse Scherman, medlem i Svenska deckarakademien

”… en stark kvinnlig duo, två riktigt dynamiska och komplexa karaktärer som i förening kommer att betyda mycket för seriens fortsättning. … Det är också intelligent och välskrivet på alla turer fram till upplösningen med en välavvägd balans mellan fallet och vad som händer i de olika karaktärernas privatliv.” Bloggen Kapprakt

”Wow, hatten av för Ulrika Rolfsdotter. … en välskriven och noga genomtänkt intrig. Med bra driv lotsas jag tryggt och stabilt igenom denna händelserika kriminalroman. … vi möter vanliga människor som vi lätt känner igen från vår omvärld och med personligheter som går att identifiera sig med. … Romanen har ljuvliga naturbeskrivningar, där miljön starkt bidrar till den mångbottnade handlingen där varje detalj finns med av en anledning. Författaren är här för att stanna och jag ser stort fram emot att läsa kommande böcker.” Agneta Norrgård, boktipsare i P4 Västernorrland

”Syndabarn är en stabil och välskriven kriminalroman, där författaren fortsätter utveckla sina karaktärer till riktiga människor som läsaren gärna engagerar sig i. Och Ulrika Rolfsdotter visar att hon är ett av de nya deckarnamnen att räkna med.” @johannasdeckarhörna

”Wow, vilken bra bok! Fantastiska miljöskildringar, intressanta karaktärer och en klurig intrig. … En mycket spännande historia om ungdomars utsatthet som utspelas i ett lugnt tempo, men handlingen håller läsaren i ett järngrepp med sin täta intrig. Det är svårt att lägga boken ifrån sig och cliffhangern i slutet gör att jag nu väntar med spänning på bok nummer tre i serien.” @helenasdeckartips

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln