Dit floden för dig

Titel: Dit floden för dig
Författare: Shelley Read
Betyg: 5 av 5
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 281
ISBN: 9789137506548

Dit floden för dig är en smärtsam och drabbande berättelse i samma anda som Där kräftorna sjunger.

1940-tal, Colorado. Den tonåriga Victoria Nash lever och arbetar på en persikofarm som ensam kvinna i en familj fylld av destruktiva män. Av en slump möter hon främlingen Wilson Moon på gatan och de faller handlöst för varandra. Relationen är lika passionerad som förbjuden.

När Victoria blir gravid tvingas hon fly upp i bergen och bosätta sig i ett litet skjul. Hon är förkrossad av sorg, men den starka samhörigheten med vildmarken ger henne kraft att försöka återta det hon förlorat. Samtidigt stiger floden i dalen och hotar att utplåna hennes hem och allt hon känner till.

Egna reflektioner
Så spännande med en helt ny författare. Och dessutom med en bok som jämförs med ”Där kräftorna sjunger”.

När jag nu har läst båda två tycker jag nog att det finns likheter, t.ex. kärleken till naturen och en ensam kvinnas hårda liv. Men jag tycker nog att ”Dit floden för dig” kan stå upp för sig själv på ett mycket bra sätt. Det är en vacker, lågmäld och berörande bok, en smärtsam berättelse där man kastas mellan hopp och förtvivlan och kärlek och sorg.

Det är svårt att tro att detta är Shelley Reades debut. Hennes miljö- och personskildringar är fantastiska, nästan lite filmiska. Språket är målande och vackert, orden böljar fram, hittar sin väg som en flod som slingrar sig fram genom ett kargt landskap medan de smeker naturen. Tempot är lite lägre men det gör bara att allt hinner sjunka in och beröra ännu mer.

Om du gillade Där kräftorna sjunger ska du absolut läsa denna.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln