Femklövern

Titel: Femklövern
Författare: Joakim Muschött
Betyg: 2 av 5
Förlag: Skifta
Utgiven: 2022
Format: Häftad
Antal sidor: 240
ISBN: 9789198820904

Den våldtagna polisen Marie kämpar för att hitta sina gärningsmän. Snart går preskriptionstiden för brottet ut. Hennes starka intuition vägleder henne framåt, samtidigt som hon vet att hon behöver fakta för att få någon fälld.

Parallellt utreder hon omständigheterna kring ett egendomligt mord och snart sitter tre män anhållna. Trots Maries intuitiva föraning om deras skuld uppstår två frågor: Hur långt är en man beredd att gå för att få sex? Och skulle någon kunna utnyttja det för egen vinning?

Femklövern är en kriminalroman om hur olika maktstrategier och normer både kan forma ett samhälle och förblinda det. Den handlar också om acceptans och försoning.

Egna reflektioner
Vissa böcker läser nästan sig självt medan andra är lite segare att ta sig igenom. Detta är dessvärre en av de sistnämnda.

”Femklövern” är en kriminalroman så till vida att det sker ett mord och det finns en polis som utreder. Men för mig kändes det mer som en täckmantel för att försöka raljera över radikalfeminister och manliga män. Det är möjligt att det är det som är själva poängen och att jag inte förstår det, i så fall ber jag författaren om ursäkt.

Jag upplever det som att en man, i detta fallet Joakim Muschött, försöker skriva en feministisk bok ur ett kvinnligt perspektiv, men allt blir bara fånigt. Språket är lite stolpigt och fullt av grova ord. Ska kanske sägas att jag inte är prydd av mig och har inget problem med sex och snusk, men det passade liksom inte in i boken som sådan.

När jag läser andras recensioner av ”Femklövern” så är det många som hyllar den och tycker den är oerhört bra. Så mitt råd till dig är; Läs den, du kanske inte är lika trögtänkt som jag!

Sagt om boken
”Sträckläste den. Jättebra och intressant. Kanske väljer den till bokklubben. Bra diskussionsunderlag.

”En snabbläst bok med intressanta och bra gestaltade karaktärer. Tankeväckande att läsa om moral och hur man själv skulle agera. Hur det finns två sidor av att mynt. Är en man beredd att göra vad som helst för att ”få till det?” Använder kvinnorna det som ett maktmedel?”

”Tycker jättemycket om din bok. Den är verkligen tankeväckande!”

”Du skapar en bra spänning och intresse på ett psykologiskt vis. Bra texthantering och fantastiska, olika karaktärer. Jag gillar själva huvudmeningen – att även män kan misshandlas och att kvinnor kan använda manipulativa krafter i relationer. Ett viktigt, sedan alltid undansopat problem. Du får en stark 4/5.”

”En spännande kriminalroman som sätter fingret på hur olika maktstrategier kan styra och förblinda oss, sociala normer i förändring och hur vi gärna anpassar vår moral för att slippa känna skuld… Om politisk korrekthet och censur gör att vi inte längre vågar/får diskutera, ta upp ”känsliga” ämnen eller ifrågasätta, då tycker jag att klimatet i samhället har blivit obehagligt på riktigt. Tack för att du vågar!”

”Detta är en riktig bladvändare, med intressanta karaktärer och ett målande och färgrikt språk. Ett annorlunda och viktigt inlägg i jämställdhetsdebatten – klädd i kriminalromanens dräkt.”

”Rekommenderas varmt, det är en spännande story men också en del saker ur ett genusperspektiv som väckte lite nya tankar hos mig.”

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln