Guldstaden

Titel: Mästaren
Författare: Anna Ihrén
Betyg: 3 av 5
Förlag: LB Förlag
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 231
ISBN: 9789177995777

Tiden är inne. Göteborg ska äntligen fira sitt 400-årsjubileum i ett guldskimmer av glädje och stolthet. Men några dagar före födelsedagen hittas en ung pojke död i ett av stadens mest utsatta områden. Det ser först ut som ännu ett mord till följd av gängkrigen, men några omständigheter stämmer inte in i mönstret. Pojken är 17 år, nyanländ från Ukraina och har precis börjat i den svenska skolan.

Mordet seglar upp bland toppnyheterna i media och polischefen Camilla Stålberg inser att det har blivit en klickrubrik som på alla sätt belyser polisens misslyckade satsningar mot gängkriminaliteten. Under jubileumskvällen ska Camilla ta emot ett hederspris för sina insatser i Göteborg, men om media fortsätter att gräva i statistiken är risken överhängande att hon istället avsätts som chef.

Sandra får uppdraget att bilda en specialgrupp för att lösa mordet. Hon har fyra dagar och nätter på sig. För Dennis, som inser att Camilla försöker skydda sig själv, tryter motivationen. Att rädda sin otrevliga polischef är inte hans största mission just nu.

Sandras nya granne är lite speciell, men han lyssnar på henne på ett nytt sätt och han får henne att skratta. När han bjuder in henne på en sommardrink överväger hon att tacka ja. Men är allt som glimmar verkligen guld?

Egna reflektioner
Jaha, då var Jubileumsserien till ända. Det har varit en spännande serie som jag har tyckt om att läsa.

Men tyvärr måste jag säga att den sista delen – Guldstaden – inte riktigt levde upp till mina förväntningar. Det är absolut en bra och spännande bok som jag rekommenderar dig att läsa, speciellt om de har läst de tidigare tre, men det är något som skaver utan att jag kan sätta fingret på det.

Anna Ihrén är en mycket skicklig författare vilket inte minst märks på de tidigare böckerna i serien, samt på hennes barnböcker. Men när det gäller Guldstaden känns det som om hon har stressat igenom boken. Jag blir inte riktigt lika fast i intrigen som jag brukar och karaktärernas mående når mig inte på samma sett som tidigare.

Men, som sagt, jag tycker absolut att du ska läsa den. Bara för att jag blev aningens besviken behöver det ju inte betyda att du blir det. Det kan ju lika gärna vara jag som har varit stressad och inte låtit läsningen få mig att varva ner som den brukar. Så läs det och bilda dig en egen uppfattning.

Om författaren
ANNA IHRÉN är författaren bakom succéserien Morden på Smögen, om de älskade poliserna Dennis och Sandra, som sålt i hundratusentals exemplar. Hon debuterade även som barnboksförfattare 2021 med serien om Stellas & Johns detektivbyrå. Efter NattvaktenMaskmakaren och Mästaren kommer nu Guldstaden som är den fjärde och sista delen i Jubileumsserien – en hyllning till Göteborg som är Anna Ihréns födelsestad.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln