Motiv X

Titel: Motiv X
Författare: Stefan Ahnhem
Betyg: 🎈🎈🎈🎈🎈 (5/5)
Förlag: Månpocket
Utgiven: 2018
Format: Inbunden
Antal sidor: 499
ISBN: 9789137151595

Fabian Risk vakar vid sin skottskadade dotter Matildas sida, som ligger i koma på Helsingborgs lasarett, samtidigt som ett brutalt mord på en flyktingpojke från Syrien kastar in stadens kriminalpolis i en ny komplicerad utredning med rasistiska förtecken.

Men inget är så enkelt som det först verkar och när flera nya mord äger rum befinner sig Lilja, Klippan och de andra på Helsingborgspolisen snart i en allt mer pressad jakt på flera gärningsmän. Till slut tvingas Fabian tillbaka i tjänst trots att han helst hade velat ägna sig åt sin familj, och kriminalpolisens chef Astrid Tuvesson avbryter sin tolvstegsbehandling mot alkoholism trots att den bara har börjat, för att leda arbetet med de parallella utredningarna.

Samtidigt brottas Fabian med information som hans döde kollega Hugo Elvin lämnat efter sig och påbörjar en egen privat utredning som kan komma att förändra den sammansvetsade utredningsgruppen för all framtid.

Motiv X är Stefan Ahnhems fjärde bok i serien om Fabian Risk vid Helsingborgspolisen. De tidigare böckerna har sålts i en miljon exemplar och är utgivna i över trettio länder.

Egna reflektioner
Jag gillar blandningen av karaktärernas privatliv, författaren skapar intressanta människor som man vill veta mer om. Precis som i de tidigare böckerna är miljöbeskrivningarna och de obehagliga detaljerna så tydliga att man med lätthet kan se allt framför sig. Lägg sen till det höga tempot och du har en film som du inte vill, eller kan, sluta titta på.

Till skillnad från de tidigare böckerna så avslutas inte fallet utan allt hänger löst i luften, en riktig cliffhanger, med många obesvarade frågor. Men en ny bok kommer när som helst och då får vi säkert svar på frågorna. Men i sann Ahnhem-andra kommer det förmodligen minst lika många nya.