Kvinnan i kanalen

Titel: Kvinnan i kanalen
Författare: Anne Stern
Betyg: 3 av 5
Förlag: Bazar Förlag
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 364
ISBN: 9789180064774

Den unga barnmorskan Hulda Gold är en kvinna som hävdar sin självständighet mot alla odds och som är de fattiga, förtryckta och föraktade kvinnornas trogna försvarare. En av de hon vårdar, en gravid kvinna i ett av Berlins många slumområden, är en dag alldeles förtvivlad. Hennes granne har hittats död och man tror att hon hoppat i kanalen av fri vilja.

Det betvivlar den unga kvinnan. Och kanske är hon inte ensam, kriminalkommissarie Karl North verkar också intressera sig för fallet. Men han behöver Huldas hjälp, folket som lever på skuggsidan av staden pratar inte gärna med polisen och Hulda dras därför djupare och djupare in i fallet.

Det här är den första boken om barnmorskan Hulda Gold, en kriminalserie i 1920-talets Berlin.

Egna reflektioner
Oj, här har man verkligen fått in flera av mina favoritgenres i en och samma bok. Det är en historisk roman, den utspelar sig under mellankrigstiden och man anar andra världskriget i sin linda. Och dessutom är det ett mord som måste klaras upp.

”Kvinnan i kanalen” är första delen i serien ”Barnmorskan i Berlin”, en serie där vi får möta Hulda Gold, en ung kvinna i 1920-talets Berlin. Jag upplevde boken som lite seg i början, det var mest en transportsträcka där man får lära känna karaktärerna lite mer ingående vilket i och för sig behövs. Men efter ett tag tog den sig och blev ganska spännande. Det är många trådar som ligger lösa men de vävs ihop till en riktigt tät och fin väv.

En sak som jag gillar är det historiska perspektivet, att få en inblick i hur livet var i Berlin under mellankrigstiden, för 100 år sedan. Anne Stern lyckas verkligen gestalta såväl miljöer som karaktärer på ett väldigt levande och tidstypiskt sätt. Hur man behandlade gamla soldater på Sinnessjukhuset och Nervlasarettet, de stora klasskillnaderna som fanns i samhället, den politiska oron

Jag vet inte riktigt hur jag ska bedöma min läsupplevelse. Boken är lättläst och välskriven men det där välbekanta suget kom bara och hälsade på lite då och då vilket gör att det dessvärre inte kan bli högre än 3. Men jag velade länge fram och tillbaka och jag tror nog att nästa bok i serien kan vara bättre, då behöver man inte lägga så mycket fokus på att lära känna Hulda.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln