Det dåliga samvetet

Titel: Det dåliga samvetet
Författare: Pernilla Ericson
Betyg: 4 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 298
ISBN: 9789150974393

När Edith, Rickard, Liv och Aminah – Erlagruppen – återförenas är det för att utreda ett fall som inte liknar något annat. En kvinna har hittats död i sin bostad i centrala Stockholm. Hon är en framgångsrik, omtyckt entreprenör, som plötsligt och oväntat har begått självmord. Men när de börjar skrapa på den glamourösa ytan visar det sig att kvinnan levt ett helt annat liv i kulisserna.

Och kort därpå hittas ännu en känd företagare död, även han med mörka hemligheter. Vad har fått personerna att begå självmord? Har de utpressats? Tvingats att ta sitt liv? Jakten på sanningen leder utredningsteamet in på farliga vägar – och skakar om gruppen i grunden.

Det dåliga samvetet är fjärde fristående delen om Erlagruppen. Pernilla Ericson har nominerats till Årets deckarförfattare – läsarnas pris i Crimetime award.

Egna reflektioner
Oj, det här var en helt ny läsupplevelse för mig, men en mycket angenäm sådan. Eller angenäm är kanske fel ord med tanke handlingen, det är ju trots allt en deckare med mord och annat som hör den genren till.

Men jag tycker om ”Det dåliga samvetet”, den har ett lite annat fokus än många andra aktuella deckare. Vi rör oss inte i de kriminella gängens värld utan det är en annan kategori människor som är i fokus. Detta är den fjärde delen om Erla-gruppen, ett lite hemligt utredningsteam med intressanta karaktärer, som hjälper polisen. Jag har inte läst de tidigare, vilket så klart hade varit att föredra, men jag känner inte att det var något problem att hänga med i svängarna.

Jag känner en närvaro i intrigen, allt händer precis så där lagom fort så man själv hinner fundera lite över händelserna. Pernilla Ericson är mycket skicklig med pennan, hon har ett rappt språk, målande miljöskildringar och välgestaltade karaktärer. Spänningen och tempot håller i sig genom hela boken, de korta kapitlen med sina olika perspektiv hjälper till att skapa drivet som göra boken till en riktig bladvändare. Pernilla Ericson är absolut en författare som jag vill läsa mer av.

Sagt om tidigare böcker”Ericsons rappa språk, skarpa samhällsblick och förmåga att skapa spänning, gör henne till en av de bästa i klassen.” Lina BengtsdotterSagt om Erlagruppen:”Bra intrig med otäck verklighetsbakgrund.” Lotta Olsson, Dagens Nyheter om När du vänder dig om

”Alla ingredienser för en riktigt bra thriller.” Nerikes Allehanda, om Jag ska hitta dig

”Ericson har skrivit en briljant story om män som hatar kvinnor och det blir rena Lisbeth Salander 2.0 när hackerbrotten nystas upp.” Nya Wermlands-tidningen

”Pernilla Ericson är vassare än någonsin.” @JohannasDeckarhörna

Om författaren
Pernilla Ericson är journalist och författare, bosatt i Stockholm. Den första boken om utredningsteamet Erlagruppen, kriminalromanen Spåren vi lämnar efter oss, utkom 2016. Därefter släpptes uppföljarna Jag ska hitta dig och När du vänder dig omDet dåliga samvetet är den fjärde boken i serien. Alla delar kan läsas fristående. Pernilla Ericson har också en framgångsrik serie om polis Lilly Hed som ges ut av Romanus & Selling.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln