Tillbaka till Rosenlyst

Titel: Familjen Winther – Tillbaka till Rosenlyst
Författare: Katrine Wessel
Betyg: 5 av 5
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 269
ISBN: 9789189716155

Familjen Winther är samlad på Rosenlyst, släktens sommarbostad och herrgård vid Trondheimsfjorden, där de tillbringar dagarna med att cykla i kapp, spela tennis, bada i fjorden och dricka te på terrassen. Gitte är fortfarande irriterad på Fredrik för att han skickade hennes bror Karsten till ett sanatorium, men annars är sommardagarna både ljusa och långa. Den idylliska tillvaron slås dock i spillror när Babette Hartmann plötsligt gör entré.

Tillbaka till Rosenlyst är den nionde boken i Katrine Wessels populära serie om Wintherdynastins drömmar, ambitioner och förhoppningar på tröskeln till 1900-talet och in i det spirande nya århundradet.

Egna referenser
Varje gång det kommer en ny bok om Familjen Winther känns det som om jag får besök av gamla vänner. Vänner som jag visserligen aldrig träffat men som jag ändå vet allt om, tom deras innersta tankar.

”Tillbaka till Rosenlyst” är den nionde delen i den beroendeframkallande familjesagan och nu har vi kommit fram till de första åren i det nya århundradet, nämligen 1903. Jag upplever det som om det händer lite mer i denna bok jämfört med tidigare böcker, en hel del oväntade vändningar, familjeintriger och hemligheter. Detta, tillsammans med vänskap, romantik och kärlek, gör att den faktiskt känns som den bästa i serien. Hittills. 🙂

En sak som jag verkligen älskar är Katrine Wessels underbara språk. Det är tidstypiskt men ändå modernt. Hon beskriver såväl miljöer som karaktärer med en sådan inlevelse att det blir lite filmiskt, jag hoppas att serien blir filmatiserad någon gång. Här vill jag även passa på att ge en stor eloge till översättaren Eva-Maria Gelotte, hon gör ett utmärkt jobb med att förmedla känslorna. Förutom all romantik är boken också en tidsskildring från tiden runt förra sekelskiftet. En tid då kvinnor började ta plats och arbetare kämpade för sina rättigheter

Även om jag har läst alla tidigare böcker i serien är det bra med de små, korta tillbakablickarna. De fräschar upp minnet lite. Man kan givetvis läsa böckerna fristående men jag tror nog att det blir en mycket intensivare upplevelse om du läser dem i ordning. Detta är en serie som jag starkt rekommenderar.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln