Den sjunde kretsen

Titel: Den sjunde kretsen
Författare: Tony Fischier
Betyg: 4 av 5
Förlag: LB Förlag
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 562
ISBN: 9789180186186

En man försöker ta sitt liv, men räddas i sista stund av förbipasserande. En högt uppsatt polisman hittas mördad. En tredje man dör under fasansfulla former i centrala Göteborg. Och det är bara början …

Niklas Ragnvik och hans kollegor hinner knappt börja utreda ett mordfall förrän nästa påträffas. Vad är det som pågår och vad är det för ett märkligt ordenssällskap som dyker upp i flera av vittnesmålen? Ragnviks flickvän, privatdetektiven Maxine Adlerkrantz får ett fall av mer personlig karaktär när hennes egen pappa blir utsatt för ett brott. Maxine och pappan har tidigare haft en skakig relation, kan detta vara vägen mot försoning?

Den sjunde kretsen är den tredje boken i serien om kriminalkommissarie Niklas Ragnvik vid Göteborgspolisen.

Egna reflektioner
Det här med serier är alltid ett litet dilemma. För att få ut maximal behållning brukar jag vilja läsa böckerna i ordning, även om det står att det är fristående. Men när man då, som jag, får en massa böcker kommer det ibland en bok mitt i en serie och då får man läsa den och hålla tummarna för att man hänger med ändå.

Så var fallet med ”Den sjunde kretsen” som är den tredje boken om kriminalkommissarie Niklas Ragnvik vid Göteborgspolisen. Trots att jag inte läst de två tidigare böckerna hade jag aldrig några problem med att följa med i intrigen. På tal om intrigen så är den såväl spännande som rafflande och halsbrytande och håller ett ganska högt tempo hela vägen för att sen öka ytterligare mot slutet. Det är många pusselbitar som ska läggas och vissa får man snurra på flera gånger innan de hamnar rätt.

Boken är en liten tegelsten på sina 560 sidor men jag bara läser sida upp och sida ner och rätt som det är har jag läst ut den. Man hade eventuellt kunnat korta ned den, det är en del historiska tillbakablickar och förklaringar på olika händelser, men jag tror den hade tappat i kvalité då, jag hade inte blivit lika engagerad. Tony Fischiers språk fascinerar mig, han är vältalig och har vävt in en lagom dos humor som kontrast till de grymma morden. Personporträtten är skickligt gjorda, även om jag hade lite svårt att hålla isär dem i början.

Om författaren
TONY FISCHIER arbetade länge bland tungt kriminella på sluten anstalt. Sedan många år är han journalist på Göteborgs-Posten. Tony är även musiker och konstnär och bor med sin familj i Göteborg, men har rötterna i Norrland.

Sagt om Niklas Ragnvik-serien:

”En spännande och driven kriminalhistoria”
Bohusläningen

”Det här är en ny stjärna i den här genren.”
Bokprataren

”Hårdkokt, smart och spännande så det räcker och blir över. En imponerande debut som lovar mer för framtiden.”
Samuel Karlsson

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln