Rosenträdgårdens hemlighet

Titel: Rosenträdgårdens hemlighet
Författare: Marie Sammeli
Betyg: 4 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 324
ISBN: 9789150967357

Att driva ett pensionat i sydafrikanska Kapstaden visar sig vara svårare än vad Julia och hennes mamma Gunvor kunnat ana. När de dessutom drabbas av en vattenläcka bestämmer de sig för att stänga pensionatet för renovering medan Julia åker på safari – vilket ger Gunvor fria tyglar att ensam sköta allt. Hon bestämmer sig för att i hemlighet hålla Rose Garden öppet och locka gäster genom att erbjuda en självhjälpskurs.

Tre frusna själar från Sverige checkar in: Martin, utbränd affärsman, Barbro som har tappat livsgnistan och så Judith, skribenten som bär på en stor hjärtesorg. Med hjälp av Gunvors speciella syn på tillvaron och aptit på livet får de chansen att ta kontrollen över sina liv.

Vad ingen vet är att Judith också har ett annat syfte med resan: att nysta i historien kring sin morbror Lars som verkade som präst i Sydafrika under apartheid. När allt fler hemligheter avslöjas får hon möjlighet att ställa ödesdigra handlingar i det förflutna till rätta …

Rosenträdgårdens hemlighet är den fjärde fristående boken i serien om Julia, nu med Gunvor i centrum – en varm och humoristisk berättelse om relationer, hundar och att hitta tillbaka när livet tagit en på avvägar.

Egna reflektioner
Tänk att få driva ett litet pensionat i Sydafrika. Det låter som en dröm, även om det under vissa stunder säkert kan vara en mardröm.

”Rosenträdgården hemlighet” är så mycket mer än en feelgood. Den är också en skildring av hur apartheid kunde se ut för människorna i Sydafrika, lite av en detektivroman och en inblick i psykisk ohälsa. Samtidigt som det är en humoristisk och välgörande bok. Miljöskildringarna är helt fantastiska och jag blir riktigt sugen på att åka dit, att få sitta under vinrankorna, klappa hundarna och bara njuta.

Detta är min första bok av Marie Sammeli och jag gillar verkligen hennes sätt att ta sig an dessa frusna själar, hur hon får dem att tina upp allteftersom tiden går. Får dem att våga tro på sig själva och finna en inre styrka. Jag tycker också om att jag som läsare får följa de olika personerna utifrån deras perspektiv. Det ökar förståelsen för deras agerande samt att det blir lite tempohöjande. I början hade jag lite svårt att komma in i de olika karaktärerna och jag upplevde boken som lite spretig, men ju mer jag läste ju bättre blev det.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln