Veronas dotter

Titel: Veronas dotter
Författare: Alyson Richman
Betyg: 5 av 5
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 361
ISBN: 9789177956372

Portofino, Italien, 1943. Elodie vet hur hon ska försvinna obemärkt i mängden av människor som, liksom hon, anlänt till den vackra kuststaden med båt. Men skräcken för att de tyska officerarna i hamnen ska granska hennes dåligt förfalskade identitetshandlingar får henne att stå som fastfrusen på kajen och trots tyskarnas rytande uppmaningar får hon inte fram ett ord. Plötsligt tar en okänd man Elodie under sina vingar och i desperat behov av någonstans att bo följer hon med honom till hans hem vid Portofinos klippor.

Bara några månader tidigare var Elodie Bertolotti en lovande cellist i Verona, obekymrad om allt som pågick i omvärlden. Men när Mussolinis terrorvälde drabbar hennes familj lockar Luca, en ung bokhandlare, in henne i motståndsrörelsen.

I Portofino får Elodie en fristad hos doctor Angelo Rosselli. Han är en man som bär på sina egna svåra hemligheter, fyllda av skuld och ånger. Men Elodies ankomst väcker hopp och glädje, något som Angelo trodde var förlorat för alltid.

Veronas dotter fångar hopp, spänning och kärlek under en farlig tid, i en berättelse om den första kärleken, stor sorg och oväntat mod.

Egna reflektioner
Wow, vilken bok, vilket språk, vilka miljöer! Gillar du vackra och lågmälda böcker som utspelar sig under andra världskriget måste du läsa denna.

”Veronas dotter” är en väldigt känslosam bok. Den är berörande, vacker och sorlig med ett mörker som jag ändå tycker andas ett visst ljus. Handlingen tar sin början i april 1943 och under nästan ett helt år får vi följa Elodie i hennes liv som cellist och sedermera även stafetta i motståndsrörelsen. Vi får även lära känna Angelo, dels under 1935 och dels under 1943. De växelvisa kapitlen driver historien framåt i ett stillsamt tempo som ger mig tid att ta in alla intryck.

Få författare har ett så vackert språk som Alyson Richmond. Orden liksom svävar, böljar fram och tillbaka och jag känner musikens rytmiska svängningar. Boken är välskriven och med sina fantastiska miljöskildringar känns den nästan lite filmisk, ett drama om den Italienska motståndsrörelsen under kriget. Den har som sagt inget rasande tempo, är ingen vårflod utan mer som en porlande bäck. Men vill du läsa något stillsamt men ändå händelserikt och som utspelar sig under andra världskriget, ja då är detta boken för dig!


Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln