Tango för en

Titel: Tango för en
Författare: Gabriella Berggren
Betyg: 3 av 5
Förlag: Virens Förlag
Utgiven: 2022
Format: Häftad
Antal sidor: 283
ISBN: 9789198800395

I trettio år har Johan sett på sig själv som en ung, lovande författare. Nu är han 54, aningen mindre sökande och vilsen än förr, men desto mer desperat. Tack vare ett litet arv från mormor kan han ta tjänstledigt för att äntligen skriva den stora romanen. Men en störtflod av obesvarade frågor om konsten, döden och livets mening tar honom på en irrfärd genom Vasastan kantad av kaffe, förälskelse, hundar och desperata experiment.

Allt slutar där det började, men ”resan från A till A kan gå via hela ens universum”, som hans fru skriver i sin dagbok. I kaoset som följer hoppas han ändå kunna skapa något som är större än han själv, eller åtminstone lappa ihop det som gått sönder på vägen.

Egna reflektioner
Oj, jag vet inte riktigt vad jag ska säga om denna. Boken är väldigt annorlunda mot vad jag brukar läsa och på något sätt tilltalar den mig i all sin konstighet.

”Tango för en” är en djup och filosofisk bok men med många humoristiska inslag. Mixen av existentiella frågor och galna upptåg, där båda delar härstammar från en 50-års kris, är ibland svår att ta in. Bitvis upplever jag den som lite seg och svajig i sitt tempo men det gör å andra sidan att man får tid till att fundera över budskapet.

För ett budskap finns. Gabriella Berggren sätter ord på saker som nog flera av oss känner och tänker ibland. Vad är meningen med livet? Vad är min uppgift här på jorden? Kan man vara ensam i en tvåsamhet? Det är en hel del flummande och jag funderade över hur författaren skulle få ihop ett vettigt slut på historien. Men se där kom en fullständigt oväntad twist som verkligen räddade upp hela situationen.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln