Bland kobbar och skär

Titel: Bland kobbar och skär
Författare: Madeleine Strandberg
Betyg: 3 av 5
Förlag: Ebes Förlag
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 205
ISBN: 9789189263666

Välkommen till Vallöskolans klassåterträff för avgångsåret 2004.

Sexton år har passerat sedan skolavslutningen när inbjudan dimper ned i brevlådorna hos Jennifer, Nina, Mimmi och Beatrice. Under hela grundskoletiden var de oskiljaktiga men vad hände sedan? De har inte umgåtts sedan dess, och inte beror det på att de blev ovänner, så vad hände egentligen?

Jennifer är den enda som blir kvar på ön där de vuxit upp, i rask takt gifter hon sig, får tre barn och en anställning i öns lilla mataffär. Nina väljer att fly ön så snabbt hon bara kan och blir en framgångsrik advokat i Göteborg. Mimmi pluggar alla möjliga och omöjliga kurser på universitetet utan att komma fram till vad hon egentligen vill göra i livet. Beatrice skaffar en van och ger sig i väg ned till Sydeuropa och tar dagen lite som den kommer.

Alla bestämmer sig, var och en på sitt håll och några med viss tvekan, att gå på återföreningen. När de väl ses igen är det som om tiden stått still. Igen av dem kan förstå hur de har kunnat komma ifrån varandra och inte umgåtts under så många år. De fyra vännerna bestämmer sig för att fortsätta träffas, precis som förr, men hur mycket förändras man egentligen på sexton år?

I denna feelgoodroman får vi följa de fyra vännerna och deras livs öden, mycket har förändrats, mycket är detsamma. Hur mycket betyder gamla relationer när livskriser inträffar? Hur blir reaktionen från öns befolkning när en ny verksamhet bestämmer sig för att etablera sig mitt i hamnen?

Egna reflektioner
Det är alltid kul och ärofyllt att få vara en av förhandsläsarna till en bok. Så när jag fick frågan av Madeleine Strandberg kunde jag inte låta bli att tacka ja.

”Bland kobbar och skär” är en relativt kort bok, bara 200 sidor. Trots det har Madeleine Strandberg fått in känslan av mysig feelgood i härlig skärgårdsmiljö. Men under den mysiga ytan döljer sig livskriser och psykisk ohälsa. Hur känns det att aldrig passa in, att fundera över om man gjorde rätt val i livet och hur viktig är egentligen gammal vänskap?

Boken är lättläst med korta kapitel som fokuserar på en av de fyra väninnorna åt gången. Det är ganska bra driv men jag känner att jag saknar något i intrigen, dock kan jag inte riktigt sätta fingret på vad det är. Kanske att svärtan som finns skulle fått lite mer utrymme, så det hade blivit lite mer djup? Trots allt tycker jag att det är en bra bok och den lämnar mig med en go känsla i kroppen. Vill du ha en lättsmält feelgood tycker jag absolut att du ska läsa den. 🙂

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln