Solvinden

Titel: Solvinden
Författare: Pauline Riccius
Betyg: 3 av 5
Förlag: LB Förlag
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 279
ISBN: 9789177994916

I ett enda upphopp på handbollsplanen krossas Martins dröm för alltid. Istället för att förverkliga en idrottskarriär tvingas han orientera sig på nytt i livet och en ond spiral sätts igång som sträcker sig decennier tillbaka i familjens historia.

Berättelsen tar sin början på 1950-talet. De tre syskonen Olof, Arvid och Susanne växer upp på en idyllisk gård vid havet utanför Västervik. Men under den välpolerade ytan döljer sig en annan verklighet. Vad är det som driver bröderna att hålla sig borta från gården? Och vad händer deras syster när de ger sig av och lämnar henne kvar hemma?

Det blåser en vind från solen som dränerar den på energi. Men en solvind kan också vara något helt annat. En fristad på en bortglömd vind där solen lyser in, eller kanske kan man finna den någonstans inom sig. Martin försöker förgäves att leva upp till andras krav och förväntningar och dömer sig själv hårt när han inte lyckas. Kommer han att finna sin egen väg? Finns det en solvind även för honom?

Solvinden är en roman om att våga bryta med sitt förflutna och om att hitta hem när man känner sig som mest vilsen.

Egna reflektioner
Vet du vad solvind är för något? Det visste inte jag heller, men det är en vind som blåser från solen och som dränerar den på energi.

Det är precis så Martin känner, att något dränerar honom på energi. ”Solvinden” är en roman som väcker många känslor, som får dig att tänka till över olika beteende, över vad du ärver från dina föräldrar och din uppväxtmiljö. Boken är en tragisk familjehistoria med en envåldshärskare till familjefar och hans hårt kuvade familj. Vad gör en sådan uppväxt med en människa.

Det är en välskriven bok med nyanserade karaktärer och levande miljöer. Berättelsen växlar mellan dåtid och nutid och tack vare Pauline Riccius skicklighet som författare känns båda tidsepokerna både gripande och engagerande. Det är en finstämd och lågmäld läsning om familjehemligheter, psykisk ohälsa och att vara sann mot sig själv.

Sagt om boken
”De skiftande perspektiven mellan generationerna gestaltar på en tidstrogen och drivande prosa hur trauman ärvs i det fördolda. Karaktärerna är lätta att ta till sig och väcker läsarens empati. Tematiken känns tidlös – arv, miljö och dysfunktionella relationer.” Katarina Tavakol, BTJ

”Boken lever kvar i mig med stämningar och bilder. Den kom liksom smygande mot mig, tills den blommade ut och berörde på ett mycket starkt sätt.” Charlotta Åkerblom, ljudboksinläsare

”En fantastisk bok med levande karaktärer och miljöer som går rakt in i mig. En bok som verkligen berörde mig, där såväl sorg och glädje får ta plats. Frågor väcks om vad som är arv och vad är miljö och om att våga se sig själv och vara den man är.” Elisabeth Berglöf/Bettan bokprataren

Om författaren
PAULINE RICCIUS är civilekonom och har även studerat litteraturvetenskap och språk. Efter att ha arbetat i bokbranschen i över tjugo år debuterade hon 2021 med romanen Tvillingsystrarna. Hon är själv mamma till enäggstvillingar och har fascinerats av deras unika gemenskap, vilket är något hon utforskar i sitt skrivande. Pauline är uppvuxen i Lerum utanför Göteborg och bor numera i Saltsjöbaden tillsammans med sin man, fyra barn och en hund. Solvinden är Paulines andra roman.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln