Statisterna

Titel: Statisterna
Författare: Anna Samuelsson
Betyg: 3 av 5
Förlag: Stalagmit
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 377
ISBN: 9789198817201

I Västerås planerar två bröder för hur de ska leva sina liv i lyx, sedan de båda förlorat sina jobb. I Sala blir Steffo, Noor och Marcus inblandade i en grov stöld i samband med en filminspelning. Kriminalinspektör Sissel Åhlin får ärendet på sitt bord, samtidigt som deltagarna gräver sig allt djupare i ett försök att undkomma både rättvisan och sina egna personliga problem.

Påtryckningarna ökar och hållhakarna blir fler, både inom gruppen och utifrån. Utredningen visar snart att brottet är planerat in i minsta detalj, men finns det något perfekt brott? När hjärnan bakom stölden känner sig trängd blir situationen betydligt hotfullare för de inblandade och snart dras även Sissel in. Kanske går det inte att lita på den som står en närmast?

Statisterna är första delen i en planerad trilogi om utredaren Sissel Åhlin.

Egna reflektioner
Oj, jag vet verkligen inte vad jag ska säga eller tycka om denna boken. Hatkärlek är väl lite väl starkt men jag känner mig förvirrad.

”Statisterna” liknar inget annat jag har läst, i positiv bemärkelse, men jag känner mig kluven. Idén är jättebra, boken är både välskriven och lättläst men jag får ingen riktig känsla för någon av karaktärerna. En manlig motsvarighet till dum blondin (förlåt, inte meningen att kränka blondiner) en annan man som är rädd för sin egen skugga, ytterligare en som ber om ursäkt för sin existens och några icke sympatiska män. Hmm börjar jag ana ett samband här? Kvinnorna däremot, en del av dem i alla fall, har betydligt trevligare egenskaper.

Hur som helst så upplevde jag boken som lite seg, intrigen tar liksom inte riktigt fart. Men det är ändå en behaglig läsning med Anna Samuelssons levande miljöskildringar och välgestaltade karaktärer. Mot slutet av boken infinner sig en annan känsla, en djupare och mer berörande sådan. När man lär känna karaktärerna lite bättre märker man också tydligt hur de mår och varför de har de dragen som de har. Så summa summarum, med lyftet mot slutet, djupet och den spännande och nytänkande idén är Statisterna absolut en bok jag kan rekommendera dig att läsa.

Om författaren: Anna Samuelsson har tidigare bott i Sala och har nu sitt hem i Västerås – båda är städer som romanen utspelar sig i. Hon har en polisutbildning bakom sig och skriver gärna spänningsromaner om väl genomtänkta brott. Läs mer på www.annasamuelsson.se.

Recension: ”Det är omöjligt att sluta läsa. Karaktärerna fastnar hos mig och det finns så mycket mer än ett brott som ska lösas. Grundidén känns både unik och spännande, rentav genialisk.” @sarasbokhyllor,

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Anna Samuelsson
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln