Hitta Linnéa

Titel: Hitta Linnéa
Författare: Johanna Wistrand
Betyg: 4 av 5
Förlag: Lind & Co
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 339
ISBN: 9789180185240

Efter ett impulsköp på Blocket har Ingrid blivit ägare till en liten gård i en ångermanländsk by. Med vuxna dottern Ellen som ressällskap flyr Ingrid det gamla invanda livet i storstaden och inrättar sig och sin laptop i den nya tillvaron med läckande tak, inget wifi och en sinande ekonomi.

Som levebröd har hon att spökskriva andra människors böcker, och hon är riktigt bra på det, men för stunden lyser uppdragen med sin frånvaro. Så när hon blir tillfrågad av sonen till en gammal, förmögen byggmästare i trakten att skriva en biografi om fadern, så tackar hon gladeligen ja. Men med uppgiften följer också ett hemligt önskemål från den gamle mannen – att försöka finna hans ungdomskärlek Linnéa, som försvann från byn när hon var sexton år gammal.

Hitta Linnéa är en verklighetsnära och varm berättelse om att ständigt leva på andras villkor men till slut våga ta steget och vara sann mot sig själv. Det är Johanna Wistrands debutroman och första delen i en serie.

Egna reflektioner
Finns det något som heter Glesbygdsroman? I så fall platsar denna verkligen in i den kategorin.

Här finns det en massa udda karaktärer (måste iofs inte vara glesbygd för det), fantastiska miljöer, familjehemligheter och släktfejder. Men ”Hitta Linnéa” är så mycket mer än det. Det är även en spännande bok där jakten på Linnéa står i fokus.

Det är en mysig bok och jag gillar Johanna Wistrands sätt att skildra de olika karaktärerna, hon har verkligen lyckats få in allt från älskvärda till irriterande sådana. Trots mysfaktorn är det en bok med ett djup och en rädsla att inte vara till lags, att ständigt leva sitt liv på andras villkor. Det enda negativa med boken är att den tog slut alldeles för snabbt. Utan att spoila för mycket kan jag väl säga att jag gärna hade sett ett lite längre och mer utvecklande slut.

Om författaren
JOHANNA WISTRAND är redaktör, lektör, skrivcoach och spökskrivare.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln