Det svarta havet

Titel: Det svarta havet
Författare: Stina Nilsson
Betyg: 4 av 5
Läsålder: 9-12 år
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 250
ISBN: 9789179776039

Det är andlöst och smärtsamt spännande när Stina Nilsson avslutar triologin om Liv och Frida med ”Det svarta havet”.

De är framme i huvudstaden. Äntligen! Systrarna Liv och Frida har gått och gått så länge genom skog och längs järnvägsspår i hunger och kyla. Nu, nu är de och vännerna Jeri, Hanis och Trollan framme. Jeri har lovat att här ska finnas mat, värme och färger! Men allt är raserat, öde och bitande kallt. Och är de verkligen ensamma i huvudstaden?

Jeri är beredd att göra nästan vad som helst för att finna sanningen, men Hanis vet inte om han kan lita på sin vän längre. Inte nu när han vet mer om bunkrarna och vad som kanske hände hans föräldrar…

Trollan, den tysta lilla tjejen som de mötte i ett övergivet tåg, är det ingen som lyssnar på när hon viftar och viftar med sina teckningar med hav, sol och röda blommor…

Och Liv som ser efter sin sjuka lillasyster måste välja. Ska de fortsätta vidare till havet och ön som ska finnas där? Eller kan de stanna i huvudstaden, där svaret finns om vad som hände en gång för längesen, när världen gick under?

Stina Nilsson är vinnaren av Bonnier Carlsens stora manustävling 2020. Läs också vinnarboken ”Det svarta regnet” och uppföljaren ”Den svarta staden”.

Egna reflektioner
Detta är den tredje och sista delen i trilogin om syskonen Liv och Frida. Allt är svart och förgiftat, regnet, träden, marken. Barnens föräldrar dog av giftet och sen dess har systrarna varit på vandring mot en ö där allt ska vara grönt och fint.

”Det svarta havet” är mörk och dyster, allt verkar vara hopplöst. Men mitt i allt det mörka finns strimmor av ljus och hopp om den framtid som kanske finns. Såväl karaktärer som miljöer är välgestaltade och boken känns nästan lite filmisk, jag tror den hade gjort sig väl på bio eller TV.

Jag, som egentligen inte gillar dystopier och apokalypser, hade svårt att sluta läsa. Stina Nilsson vet verkligen hur hon ska fängsla läsaren med en spännande och suggestiv intrig. För mig var boken en riktig bladvändare och jag tror även den kan vara det för 9 till 12-åringar, som är den läsgrupp boken riktar sig till. Boken är välskriven och har ett väldigt bra och åldersanpassat språk

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln