Det växte ett träd i Brooklyn

Titel: Det växte ett träd i Brooklyn
Författare: Betty Smith
Betyg: 🎈🎈🎈🎈 (4/5)
Förlag: Bookmark Förlag
Utgiven: 2017
Format: Inbunden
Antal sidor: 294
ISBN: 9789188345738

Fridfullt var ett ord som man kunde använda om Brooklyn, New York. Särskilt sommaren 1912. Dystert var som ord betraktat bättre. Men det passade inte in på Williamsburg, Brooklyn. Fridfullt var det enda lämpliga ordet, särskilt en lördagsförmiddag på sommaren.

Brooklyn 1912: Den unga Francie klättrar ut på brandstegen för att få vara ifred med sin bok. Inne i lägenhetens mörker skrapar hennes mamma ihop matrester till middag medan lillebrodern leker. Ingen vet var pappan sover ruset av sig.

Livet är inte alltid lätt för Francie, men hon älskar sin familj och den stökigt livliga stadsdelen som de bor i. Men framförallt bär hon på en stor dröm om att bli författare, och om att få resa över bron till New York och se världen.

Egna reflektioner
Detta är första delen i en annorlunda bok, sorglig men ändå vacker på något sätt. Trots fattigdom och elände väljer Francie att vända saker till något positivt, hittar glädjen i det lilla. Kanske något vi skulle kunna anamma i vår konsumtions- och prestationshets?