Den rosa stadens hemligheter

Titel: Den rosa stadens hemligheter
Författare: Alka Joshi
Betyg: 4 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 431
ISBN: 9789150970906

Tidlös familjesaga om kärlek och maktkamp i 1960-talets Indien.

Jaipur 1969. Malik har precis avslutat sin utbildning i Shimla i norra Indien, där han också har mött sitt livs kärlek. När han erbjuds en praktikplats vid det kungliga palatset i Jaipur återvänder han ensam till sin hemstad.

Snart märker han att få saker har förändrats i den rosa staden. Makt och pengar rör sig fortfarande sömlöst i den rika överklassen. När en olycka inträffar på stadens nya biograf under öppningskvällen misstänker Malik att en större konspiration ligger bakom.

Tillsammans med sin tidigare arbetsgivare Lakshmi bestämmer han sig för att gå till botten med de hemligheter som Jaipurs välbeställda gör allt för att dölja. Samtidigt hamnar Lakshmi mitt i en härva av smuggling och våld i de ödsliga bergstrakterna – och riskerar sitt liv för att sanningen ska vinna.

Indiskfödda Alka Joshi är tillbaka med den andra myllrande och sinnliga delen i Jaipurtrilogin. Debutboken Hennakonstnären filmatiseras nu för Netflix.

Egna reflektioner
Vilket kärt återseende! Jag tyckte väldigt mycket om ”Hennakonstnären” och hade höga förväntningar på denna, den andra boken i Jaipurtrilogin.

Levde boken upp till förväntningarna då? Ja absolut, ”Den rosa stadens hemligheter” är precis lika bra dess föregångare. Det är samma smekande och sammetslena språk. Samma fantastiska och målande miljöer och samma underbara persongalleri.

Detta är författarens andra bok vilket är svårt att tro, Alka Joshi känns redan som en väl etablerad författare, som om hon aldrig har gjort annat än att skriva böcker. Hon har ett språk som gör att jag känner alla dofter och smaker, kan ta på pulsen och bruset i staden, ja hon får mig att känna det som om jag tar mig fram på gatorna i Jaipur eller Shimla.

Alka Joshi skildrar delar av Indiens historia, de rikas makt och de fattiga bergsfolkens utsatthet. Hon låter oss lära känna karaktärerna sakta men säkert och händelserna berättas utifrån deras perspektiv. Det är en lättläst, gripande och fängslande läsning som jag verkligen rekommenderar. Det är inte så högt tempo utan den böljar mer fram som vågorna på havet.

Sagt om boken”En spännande historia, berättad utifrån olika karaktärers perspektiv, som också ger en intressant inblick i en del av Indiens historia.”, Eva Lundgren, BTJ-häftet

”Joshis sinnliga beskrivningar av mat, färger och Lakshmis konst gör boken till en ren njutning. Hennes läsare kommer att längta efter mer.” Publishers Weekly

”Höll mig fast från första kapitlet till sista sidan.” Reese Witherspoon

Om författaren
Alka Joshi föddes i Jaipur i Indien och flyttade till USA med sin familj när hon var nio år. Hennes debutroman Hennakonstnären toppade listorna i USA och valdes ut av Reese Witherspoons bokklubb. Boken kom till under flertalet resor till hennes barndoms Indien och historien filmatiseras nu för Netflix med Freida Pinto från filmen Slumdog millionaire i huvudrollen. Den rosa stadens hemligheter är den andra delen i Jaipurtrilogin.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln