Röd hibiskus

Titel: Röd hibiskus
Författare: Gertrud Hellbrand
Betyg: 5 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 432
ISBN: 9789150974355

En trettonårig flicka vaknar upp instängd i ett slutet rum och inser att någon håller henne fången. I det lilla samhället Hedsbro på Östgötaslätten rapporteras en mamma, en pappa och deras dotter spårlöst försvunna från sitt hem. Vem vill familjen illa?

Samtidigt tvingas Sanja Soliman ta ledigt från polisjobbet efter en olycka. Hon bestämmer sig för att börja leta efter sin pappa Darko, som i elva års tid i sin frånvaro stått huvudmisstänkt för mordet på hennes mamma. Men rotandet i det förflutna väcker skrämmande krafter till liv, och när Sanja väl inser faran är det för sent att backa.

Röd hibiskus är en spänningsroman om familjeband och skam, om kärleken och dess skuggsida – ett rasande behov av kontroll och makt. Det är tredje delen i Östgötasviten och en fristående fortsättning på kritikerrosade Dragoner (2021) och Svinskytten (2022)

Egna reflektioner
Puh, vilken pärs det var att läsa denna. Jag var tvungen att lägga allt annat åt sidan för det gick helt enkelt inte att sluta läsa.

Jag upplever ”Röd hibiskus” som något så märkligt som en lågmäld spänningsroman med högt tempo. Den är väldigt spännande men spänningen går liksom inte riktigt att ta på, den bara smyger sig på och rätt som det är sitter man där som på nålar. Det händer saker hela tiden och man kastas mellan olika scener och olika personer.

Just det är en sak som jag gillar, att huvudkaraktärerna fått olika kapitel som gör att man får se flera av händelserna från flera perspektiv. Gertrud Hellberg är en mästare på att gestalta såväl karaktärer som miljöer, det blir nästan lite filmiskt under läsningens gång. Hon är även väldigt duktig på att slänga ut lösa trådar och villospår för att mot slutet skickligt väva ihop det i en snygg väv.

Gertrud Hellberg. ge mig nästa bok NU!!

Sagt om boken

”Hon är en bra berättare med sinne för både spänning och tempo.” Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Röd hibiskus är en bladvändare. Jag sitter på helspänn medan Hellbrand leder vägen genom en Östgötaslätt prunkande i högsommarvärmen. Hennes miljöbeskrivningar lyckas fånga det trötta och oroliga sommarlandskapet – ständigt växlande mellan hetta och skyfall, lugnet och stormen. Genuint spännande.” Lovisa Åslund, Norrköpings tidningar

Sagt om tidigare böcker
”Jag sträckläste den här i natt. En riktigt, riktigt vass deckare.” Jenny Lindh, TV4, om Dragoner

”En fängslande historia där hemligheter och dolda begär bubblar under ytan i en bedrägligt oskyldig, fascinerande och sällan skildrad miljö.” Therese Bohman, författare, om Dragoner

”En sällsynt trovärdig berättelse om hur hot och brutalt våld kan tvinga de flesta som i grunden är laglydiga människor till sånt de aldrig skulle göra annars. Och hur svårt det är att ta sig ur en sådan situation.” Lotta Olsson, Dagens Nyheter, om Svinskytten

”Skickligt snärjer hon läsaren med ledtrådar åt olika håll och bygger upp en allt mer oroande känsla av att något fruktansvärt har hänt eller möjligen ska hända, samtidigt som hon i förbifarten berättar om både vacker natur, bittert hat, fågelsjöar och hjälplöst beroende.” Lotta Olsson, DN, om Dragoner

Om författaren
Gertrud Hellbrand är född 1974 och har skrivit flera romaner före Dragoner som kom ut 2021 och Svinskytten som kom ut 2022, bland annat Vinthunden (2004), Scenario X (2008), Veterinären (2014) och Satyricon (2018). Hon är verksam som skrivarkurslärare på Bona folkhögskola. Hon bor på Vikbolandet i Östergötland med sin man och två barn.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln