Nattstad

Titel: Nattstad
Författare: Simon Häggström
Betyg: 5 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2022
Format: Pocket
Antal sidor: 400
ISBN: 9789150971286

Berättelser från en ljusskygg värld få kan föreställa sig

Kriminalinspektör Simon Häggströms debutbok Skuggans lag slog ner som en blixt i prostitutionsdebatten. Den självbiografiska boken visade på ett hårt och realistiskt vis upp flera av samhällets skuggsidor och gjorde upp med myten om ”den lyckliga horan”.

Nattstad är den fristående uppföljaren och precis som sin föregångare innehåller den starka berättelser som chockerar och berör. Här får vi möta människohandlaren Andrei som sålt kvinnor i Sverige, den unga flickan Lyda som ensam försöker överleva på Stockholms gator och den modiga Jasmina som hjälper Simon och hans kollegor i jakten på en pedofil. Simon berättar om en ljusskygg värld som de flesta av oss inte kan föreställa oss ens i våra vildaste fantasier. Boken inkluderar även ett unikt fotomaterial ur författarens eget arkiv.

Egna reflektioner
Det är verkligen svårt att skriva något om denna bok, den väcker så mycket känslor att allt bara blir ett virrvarr av tankar. Men jag ska försöka göra någon form av recension.

Det som händer i ”Nattstad” är vardagen för många människor, alltför många. Man får följa Prostitutionsgruppen, en enhet vid Stockholmspolisen, i deras kamp mot människohandel och prostitution. Varje kapitel handlar om en enskild person eller händelse och vi får se prostitutionen från såväl kvinnans, sexköparens, hallickens som polisens håll.

Det är verkligen vidriga händelser som skildras men jag känner ändå en värme i boken. Simon Häggström och hans kollegor bryr sig verkligen om kvinnorna och bygger upp ett förtroende från dem. Ett kapitel som jag fastnade extra mycket för var det med människohandlaren Andrei från Rumänien. Jag vet ju att det finns väldigt många fattiga människor där och att det är ett korrupt land men hans ord gav mig en annan förståelse för livet där och varför kvinnorna kommer hit. Det betyder absolut inte att jag tycker det är okej att utnyttja kvinnor, eller någon människa, på detta viset men det blir ju lite som om de väljer mellan pest eller kolera.

Detta är en bok som alla bör läsa, framförallt kanske tonåringar som lätt kan hamna i detta på ena eller andra sättet.

Om författaren
Simon Häggström är författare och polisinspektör vid Norrmalmspolisen i centrala Stockholm. Under tretton år har han arbetat som polis med inriktning mot prostitution och människohandel. Fackboken Skuggans lag kom ut 2016 och Nattstad (för första gången) 2017. Han romandebuterade 2019 med Flickorna som sprang, som är den inledande delen i serien om människohandelsgruppen. Uppföljaren I skuggan av sektor 5 kom ut 2020 och Systrarna och ensamheten 2022.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln