Skuggans lag

Titel: Skuggans lag
Författare: Simon Häggström
Betyg: 5 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2022
Format: Pocket
Antal sidor: 422
ISBN: 9789150971293

Sanna berättelser om prostitutionens verklighet

Kriminalinspektör Simon Häggström är chef för prostitutionsgruppen, en enhet inom Stockholmspolisen. I sin vardag möter han alla de som samhället inte vill se: de prostituerade som gör sitt bästa för att sköta sina affärer utom synhåll, och torskarna som till varje pris vill undvika upptäckt och straff. Trots att Sverige ligger relativt långt fram i bekämpningen av prostitution lever och frodas verksamheten.

Skuggans lag är den sanna berättelsen om de människor som Simon och hans kollegor möter varje dag: de unga tjejerna som inte förstår vad de ger sig in på, de utländska kvinnorna som arbetar sju stycken samtidigt i en tvårummare, Lovisa som föddes in i heroinmissbruk och prostitution, och naturligtvis männen som köper kvinnorna. Boken ger en bild av verkligheten som den aldrig tidigare beskrivits, och inkluderar ett chockerande fotomaterial ur författarens eget arkiv.

Egna reflektioner
Oj, vilken bok! Den väcker verkligen en hel massa olika känslor inom mig. Jag blir arg, frustrerad, förtvivlad, känner ilska och avsky. Hur kan någon behandla en annan människa på detta vis?

Detta är en nyutgåva av ”Skuggans lag” med bl.a. ett nytt förord. Originalet kom ut 2016 och det har hänt en hel del sen dess, trots det är boken fortfarande högaktuell. Det är ett gäng tragiska och smärtsamma berättelser man får läsa, alla hämtade direkt ur verkligheten. Man lär känna kvinnorna bakom myten av ”den lyckliga horan”, deras mörka, grymma och livsfarliga värld. Man får även en inblick i sexköparnas värld genom sms-konversationer och hur de försöker försvara sig vid gripanden.

Berättelserna i boken är så välskrivna att det känns som man jobbar med Simon Häggström och hans gäng i Prostitutionsgruppen. Jag beundrar alla de som orkar jobba med detta, orkar se all misär och alla utsatta kvinnor och barn. Det är alltid svårt att betygsätta denna typ av böcker då innehållet är verkliga händelser. Men jag har utgått från språket, sättningen och hur läsvänlig boken är.

Om författaren
Simon Häggström är författare och polisinspektör vid Norrmalmspolisen i centrala Stockholm. Under tretton år har han arbetat som polis med inriktning mot prostitution och människohandel. Fackboken Skuggans lag kom ut 2016 och Nattstad (för första gången) 2017. Han romandebuterade 2019 med Flickorna som sprang, som är den inledande delen i serien om människohandelsgruppen. Uppföljaren I skuggan av sektor 5 kom ut 2020 och Systrarna och ensamheten 2022.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln