Fröken Perfekt

Titel: Fröken Perfekt
Författare: Maria Parkhede
Betyg: 4 av 5
Förlag: Lind & Co
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 370
ISBN: 9789180184045

I lågstadielärare Emma Bengtssons klassrum står bänkarna i raka led, pennorna är välvässade och kritorna färgsorterade. Men under den prydligt knäppta koftan bultar ett 38-årigt hjärta hos någon som drömmer om att hitta kärleken innan hon helt förvandlats till en gammal nucka.

Musikgeniet Sam Brandons liv är däremot kaotiskt. Är han redo att gifta sig? Och hur ska han lyckas få ihop ett pampigt öppningsnummer till den stora Tillsammansgalan på Globen till hösten?

När Emmas lillebror Linus blir akut sjuk, och riskerar att förlora sitt jobb, hoppar Emma in i hans ställe. Utklädd till Lisebergskanin släpar hon runt på Sam en hel dag, på en fejkad svensexa. Maken till påfrestande människa har hon aldrig mött! Medan Emma räknar minuter tills dagen är över, så verkar Sam ha riktigt kul. Och inte nog med det, efteråt dyker karleländet upp överallt, i hennes klassrum, i hennes lägenhet, ja till och med hemma i Järvsö dit Emma åkt för ett långt skönt sommarlov, med några riktigt tjocka romaner i packningen.

Bland böljande fält, prästkragar och smörblommor börjar Emmas irritation över Sam övergå i något annat. Kanske är de inte så olika som hon först trott. Kanske delar de till och med samma dröm. Men det är ju helt omöjligt, är det inte?

Fröken Perfekt är en roman som handlar om att duga som man är. Vi är alla fantastiska, inte minst när vi hjälps åt. Tillsammans kan vi åstadkomma mirakel – eller åtminstone ett öppningsnummer till en stor gala på Globen.

Egna reflektioner
Alltså hur kommer man på att inleda en bok med en kvinna som, iklädd en dräkt föreställande Lisebergskaninen, ska lura en världskändis att han ska på svensexa? Det låter helt skruvat, vilket det också var. Men efter de inledande kapitlen övergick boken till en mer normal intrig.

Men på ett sätt var väl ribban redan satt och ”Fröken Perfekt” fortsatte med en hel del humoristiska inslag. De, tillsammans med lite svärta, blev en perfekt mix och en bok som var mycket svår att lägga ifrån sig. Det är en charmig feelgood med mycket värme, kärlek och gemenskap och så klart en del förvecklingar och missförstånd. Men boken har också ett djup och ett budskap om att vi är starka tillsammans.

Detta är andra boken i Maria Parkhedes serie från Järvsö. Jag har inte läst den första men det spelade absolut ingen roll, jag hade inga som helst problem med att hänga med. Med sina målande miljöskildringar får Maria Parkhede mig att vilja åka till Järvsö med det samma. Om hon någon gång ska byta jobb så borde hon bli ambassadör och marknadsföra Hälsingland.

Om författaren
Maria Parkhede bor i Stockholm och Fröken Perfekt är hennes andra roman.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln