Drevet

Titel: Drevet
Författare: Margareta Edlund Sjöberg
Betyg: 🎈🎈🎈 (3/5)
Förlag:  Ekström & Garay
Utgiven: 2019
Format: Häftad
Antal sidor: 274
ISBN: 9789189047372

Den 30 december 1931 skedde ett mord i Varum. En man greps och häktades. Under rannsakningstillfällena började smutsiga rykten spridas. Den häktades försvarsadvokat byttes ut mot en stjärnadvokat från Stockholm, vilken betalades av ”Överheten”. Ett märkligt domstolsbeslut fattades och en kyrkoherdes obegripliga agerande tystade en hel familj på tretton personer. En av de tystade var Sigrid, en nyss konfirmerad trettonårig flicka.

Sigrid gjorde i sin ungdom en del svåra och obegripliga val som skulle få oönskade konsekvenser, inte minst för hennes dotter Harriet. Nu är Sigrid gammal och lider av att grannar och deras gäster stör henne nattetid. Hon upplever sig mobbad, trakasserad och rädd – vissa nätter fruktar hon för sitt liv. Är hon paranoid eller finns det någon verklighet bakom det hon upplever?

Harriet bestämmer sig för att ta reda på vad som hände den 30 december 1931. Det hon hittar på Kungliga Biblioteket och i Landsarkivet är oroväckande.

Vad händer i en närståendes inre när Drevet går? Och går det att förhålla sig till det utan att psykiskt förblöda?

Egna reflektioner
Jag tycker mycket om miljö- och personbeskrivningarna, de är väldigt levande och ger mig fantastiska bilder. Texten flyter på bra och boken är lättläst. Jag gillar att man får se saker ur både Sigrids och Harriets perspektiv. Dock kan jag uppleva boken som lite seg under vissa delar. Min dotters första kommentar var ”Häftigt omslag”.
Romanen är baserad på verkliga händelser.