Välsignad vare fadern

Titel: Välsignad vare fadern
Författare: Rosa Ventrella
Betyg: 2 av 5
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgiven: 2022
Format: Danskt band
Antal sidor: 265
ISBN: 9789177956167

Rosa växer upp i San Nicola, det äldsta och farligaste området i Bari i södra Italien. Bland de trånga gränderna som leder ned mot havet, når våldet dig i samma stund som du föds. Rosa och hennes bröder växer upp med en våldsam far, han vars smeknamn är Änglaansiktet. Namnet har han fått på grund av sitt oemotståndliga utseende, men i själva verket finns det inget änglalikt över honom. Faderns humörsvängningar, hans lögner och svek är vardag för familjen. Men trots att han slår, kan inte Rosas mamma sluta älska honom.

Rosa förstår att hon måste rädda sig själv. Och när hon träffar Marco väljer hon att byta namn och fly till Rom med honom. Tiden går och många år senare får hon ett telefonsamtal, samtidigt som hennes äktenskap knakar i fogarna. Hon tvingas återvända till sin hemstad, söka sina rötter och framför allt hitta ett sätt att lämna sitt mörka arv bakom sig, befria sig från våldet.

Välsignad vare fadern är en modig roman, en berättelse om hur du får våldets rötter, lika hårda och djupa som på ett olivträd, att ruckas och lossna. Rosa Ventrella skriver med ilska och empati på samma gång.

Egna reflektioner
Det var längesedan jag läste något som var så mörkt och dystert. ”Välsignad vare fadern” är både tragisk, eländig och brutal men samtidigt anas det något ljust och vackert i vissa stunder. Boken har väl gestaltade karaktärer och jag känner direkt en avsmak för Rosas pappa. Miljöskildringarna är lika välskrivna och man anar trängseln i de små gränderna, de brutala livet och hopplösheten som gror.

Rosa Ventrella skriver med så mycket smärta och melankoli att det blir lite jobbigt att läsa. Det prosaiska språket gör det lite svårt för mig att få flyt i berättelsen och jag upplever att det inte Händer så mycket. Det är absolut en läsvärd bok men den passade inte riktigt mitt sinnelag just nu.

Sagt om boken
”Ventrella tecknar ett drabbande porträtt (…) Språket är suggestivt och miljöskildringarna målande (…) Trots att innehållet till stor del är tungt finns det en upplyftande ton här, eftersom berättelsen inte bara skildrar brutalitet utan även hoppet om en bättre framtid och en chans till försoning med det förflutna.” BTJ

Om författaren
Rosa Ventrella är lärare i italiensk litteratur. Hon är född och uppvuxen i Bari, men bor nu med man och barn i Cremona. Välsignad vare fadern är hennes tredje roman på svenska.

Läs fler omdömen på bokbloggar.seBoken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln