Deadline

Titel: Deadline
Författare: Martina Royy
Betyg: 3 av 5
Förlag: Lava Förlag
Utgiven: 2022
Format: Danskt band
Antal sidor: 251
ISBN: 9789189484429

Alivia Krans har lämnat livet som konsttjuv i den så kallade Projektgruppen bakom sig. Ändå är samtalet från hennes före detta arbetsgivare, den gåtfulla M, inte oväntat. Inte när Alivia samma dag fått reda på att hennes personliga skatt vid regnbågens slut – Fabergés kejserliga mosaikägg – kommer till Stockholm.

När hennes pappa Henry i samma veva diagnostiseras med cancer och plötsligt står inför ekonomiska svårigheter bestämmer sig Alivia för att tacka ja till erbjudandet. Snart slits Alivia mellan sjukhusbesök och intensiv planering inför den tidspressade kuppens Deadline. Dessutom skapas oreda bland hennes känslor när hon på nytt behöver arbeta tillsammans med sitt ex Adrian. Och vad är det för nyfikenhet som väckts till liv av kvinnan med de isblå ögonen?

Parallellt söker den nyexaminerade polisen Lina Wallson tillsammans med kriminalinspektör Stellan Andersson efter spår som kan leda dem till den eller de personer som under flera år stulit ovärderliga antikviteter. Men förblindar Linas ambition henne för vad hon har mitt framför sig?

”Deadline” är en kriminalroman där vardagens verklighet brottas om uppmärksamhet med spänning och begär. Om tiden spenderats rätt går endast att veta när den har tagit slut.

Egna reflektioner
Det är alltid spännande att läsa debutanter. Många gånger märker man att författaren börjar bli lite varm i kläderna en bit in i boken.

Spänningsromanen ”Deadline” börjar lite spretigt med flera olika karaktärer som måste hitta sin plats i boklivet men när de väl har intagit sina platser ökar både tempot och spänningen. Jag gillar att storyn där ett vasst kriminellt gäng som ska stjäla ett unikt konstföremål varvas med två poliser som försöker spränga ligan. Man får följa båda sidorna och allt det praktiska varvas med tankar och inre monologer.

Det är en intressant debut och mot slutet har Martina Royy fått ordning på allt och boken blir riktigt spännande med ett par oväntade vändningar. Slutet bäddar för en fortsättning och jag tror att den kommer att bli ännu bättre för Martina Royy har definitivt förmågan att skriva och hitta på spännande och bra intriger.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln