Den sista adventskalendern

Titel: Den sista adventskalendern
Författare: Jenny Fagerlund
Betyg: 5 av 5
Förlag: Norstedts Förlag
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 309
ISBN: 9789113119151

En ny varm julroman av Jenny Fagerlund

Mitt i en snöstorm anländer Petra och hennes elvaåriga systerdotter till Nyponvikens handelsträdgård. En plats de aldrig besökt men som Petras syster berättade om innan hon dog och som hon bad Petra åka till om hon någonsin fick bekymmer. Viveka som äger handelsträdgården tar emot dem med öppna armar och erbjuder Petra anställning. Sakta börjar Petra och Charlie vänja sig vid sin nya tillvaro och lär känna resten av byborna, men deras ankomst rör upp blandade känslor.

En morgon ligger en adventskalender utanför dörren. Den visar sig innehålla en berättelse om byns konstnär Lilly där varje lucka avslöjar en ny detalj om Lilly. Snart inser Petra att invånarna i byn döljer något och att adventskalendern är nyckeln till svaret.

Den sista adventskalendern är en berättelse om starka familjeband och gemenskap. Om att hitta hem och att våga börja om på nytt.

Egna reflektioner
Alltså jag vet inte riktigt hur hon gör, den där Jenny, men hon lyckas skriva den ena fullpoängaren efter den andra. Det spelar ingen roll om det är jul, sommar, höst eller något annat, det blir bara väldigt bra.

”Den sista adventskalendern” är inget undantag. Jag känner direkt av värmen och gemenskapen i den lilla byn Nyponviken och skulle gärna tillbringa mer tid där. Karaktärerna känns så levande och problemen de brottas med skulle kunna drabba vem som helst av oss. Vissa bitar blev väldigt känslosamma och jag kände hur tårarna var på väg upp.

Miljöerna är så mysiga, Jenny Fagerlund har en speciell förmåga att fånga och förmedla det vackra och pittoreska i byn och även den magiska julstämningen som blir i handelsträdgården. Jag gillar upplägget med en adventskalender och hade jag kunnat hade jag läst ett kapitel om dagen. Men när jag väl hade börjat läsa gick det inte att sluta.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln