Tukta

Titel: Tukta
Författare: Helén Wigh
Betyg: 4 av 5
Förlag: Historiska Media
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 368
ISBN: 9789180500234

FILIPSTAD ÅR 1950. Elin Roth arbetar i sin farfars antikvariat men drömmer om att bli polis, som sin far. Så länge hon kan minnas har hon hjälpt honom med brottsutredningar. Men när Elin en dag begår ett ödesdigert misstag utesluter fadern henne från framtida utredningar. Hon försöker intala sig själv att det är bland böckerna hon ändå hör hemma. Till dess att en misshandel sker i staden och allt pekar på att en närstående är skyldig – då börjar Elin i hemlighet söka efter sanningen.

ÅR 1890. Systrarna Ingrid och Sara lever med sin svårt sjuka far djupt inne i granskogen. Innan fadern dör får han den sexåriga Ingrid att avge ett löfte: hon ska till varje pris skydda sin yngre syster genom livet. Men systrarna skickas från barnhus till fosterhem och uppväxten präglas av våld och vuxna som sviker. Ingrid finner tröst i naturen, en värld som är mer förutsägbar och lättare att kontrollera än den verklighet hon lever i.

Helén Wigh skildrar återigen ett historiskt Värmland. Tukta är första delen i spänningsserien om Elin Roth, en ung kvinna som bestämt sig för att gå sin egen väg.

Egna reflektioner
Historiska romaner är en riktig favorit hos mig. Och är de dessutom en generationsroman som spänner över olika tidsepoker så är lyckan total.

Boken ”Tukta” är just det och jag var mycket spänd på om den skulle uppfylla mina önskningar. Men jag behövde inte vara orolig, jag märkte ganska snabbt att de två olika historierna fängslade mig fullständigt. Jag visste ju att de skulle korsas på något sätt men kunde inte klura ut hur.

Detta är Helén Wighs tredje bok och hon går från klarhet till klarhet. Språket är riktigt bra och miljöer och intrig känns väldigt tidstypiska och realistiska. Helén Wigh är även en mästare på karaktärsgestaltning och jag tycker hon har lyckats särskilt bra med Ingrid, både som barn och som vuxen.

Det är en mörk och lite sorglig bok, speciellt om man tänker på systrarna Ingrid och Saras livsöde, som skulle kunna vara hämtat från verkligheten. Deras historia berörde mig nog mest. Men även Elin är en karaktär som jag gillar. Hennes önskan om att bli polis vilket så klart inte gick för sig på 50-talet och hennes orädda och nyfikna sätt gör att jag gärna läser mer om henne.

Sagt om boken
Språket i boken är välformulerat, intresseväckande och händelserna är väl beskrivna. BTJ

Även denna gång har Helén Wigh vävt ihop två olika historiska berättelser på ett skickligt sätt. Hon har en fin förmåga att skildra vardagshändelser i historisk miljö på ett trovärdigt och målande sätt. @bokhylla61 på Instagram

Jag älskar Heléns sätt att skriva. En spänningsbok kan inte bli så mycket bättre än så här. @bettan_bokprataren på Instagram

Från första sidan kryper spänningen hela vägen fram till slutet. Det är mörkt, kusligt, spännande och omöjligt att lägga ifrån sig! @minbokstapel på Instagram

En bok som inte gick att lägga bort. Wow vilken bladvändare. Miljöbeskrivningarna är mycket målande och bra gestaltade. Älskar att man får åka till de olika tidsepokerna, mycket skickligt uppbyggt. @systrarnaboktokiga på Instagram

Två parallella historier tar här form och historien får en spännande helhet när trådar från sent 1800-tal vävs ihop med händelser som sker mer än 50 år senare. En mycket intressant resa tillbaka i tiden. @basilica55 på Instagram

Den här boken bjöd på en lågmäld spänning som fick mig att rysa lite sådär behagligt längs ryggraden mellan varven. Helén lyckas väva ihop två berättelser till en, få en att tro att man vet hur de hänger ihop för att sedan komma med en twist jag anade fragment av från start men aldrig kunnat tro skulle vara i den utsträckningen. @kafferatur på Instagram

En lättläst, ganska mörk bok. Fina miljöbeskrivningar. @miasbok på Instagram

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Historiska Media
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln