Hjärnbalans

Titel: Hjärnbalans
Författare: Katarina Gospic
Betyg: 🎈🎈🎈🎈 (4/5)
Förlag:  Brombergs Förlag
Utgiven: 2019
Format: Pcket
Antal sidor: 157
ISBN:  9789178090099

Balans, detta så enkla och vardagliga ord, rymmer så mycket mer än vad vi kan föreställa oss. Allt i våra liv handlar om just balans, ända ner på cellnivå. Hjärnforskaren Katarina Gospic diskuterar vardagsbalans utifrån den snabba digitala utvecklingen och hur den påverkar oss. Precis som vi talar om tomma kalorier när det gäller mat, kan vi tala om tomma digitala kalorier när vi mer eller mindre oreflekterat slösurfar bort vår tid och stänger in oss i digitala bubblor. Men det går att undvika de värsta fällorna och leva ett smart och sunt uppkopplat liv. Dags för digital detox!

När väntade du senast på något eller någon utan att plocka upp mobilen? Förr i tiden när vi väntade på bussen eller en vän stod vi och tittade ut i luften och lät tankarna vandra. Vi fick tid till en stunds återhämtning. När du går till gymmet och tränar så kör du inte alla övningar rakt av. Du vilar mellan varje set, liksom du vilar mellan varje övning. Samma typ av vila behöver din hjärna för att må bra, den behöver tid att samla och sortera tankarna.

Egna reflektioner
Så skriver Katarina Gospic i sin bok Hjärnbalans, en väldigt intressant och lärorik bok. Hjärnan är ett fantastiskt organ som vi borde vara rädda om, men istället misshandlar vi den. Med sina lysande jämförelser förklarar Katarina Gospic på ett enkelt och lättförståeligt vis vad som händer i hjärnan när den aldrig får vila. Detta är en av anledningarna till att jag inte lyssnar på ljudböcker. När jag tex rensar ogräs, eller något annat tråkigt, låter jag tankarna sväva fritt och osammanhängande, vilar hjärnan helt enkelt.