Det spökar på Smögen

Titel: Adele följer spåren
Författare: Anna Ihrén
Betyg: 4 av 5
Läsålder: 9-12 år
Förlag: LB Förlag
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 142
ISBN: 9789177994909

”Anna Ihrén undviker inte svåra ord och hon bygger upp spänningen och fångar läsaren. Den lämpar sig väl som högläsning eller egen läsning för den som har läst några år.” BTJ

Höstlovet har just börjat när Stella och John återigen möts på Smögen. Dagarna är kortare och mörkret faller allt snabbare. Detektivbyrån har fått ett annorlunda uppdrag inför Halloween de ska pynta ön till den läskiga spökvandringen. Stella och John är fulla av förväntningar, men för Stella förändras allt när hennes älskade hund Miss Marple försvinner.

Det här är bara början på en rad skrämmande händelser. När det äntligen är dags för spökvandringen är det inte bara utklädda spöken och häxor som gömmer sig mellan sjöbodarna. Några barn stöter på ett par riktiga monster i en av gränderna. Snart får Stella och John fullt upp med att jaga dem och deras byten.

Det spökar på Smögen är den tredje boken om Smögendetektiverna Stella och John. Den första boken heter Mysteriet med den försvunna guldskatten och den andra Julmysteriet på Smögen. Det är en spännande och uppskattad deckarserie för barn i åldern 9 12 år.

Egna reflektioner
Det hör inte till vanligheterna att jag tycker en bok för 9 till 12-åringar är spännande. Men så är det faktiskt med ”Det spökar på Smögen”. Kanske inte lika spännande som en som en deckare för oss vuxna men ett visst mått av mysterium finns det.

Detta är den tredje boken om Stella och Johns detektivbyrå i serien ”Smögendeckarna”. Det är en riktigt bra serie, alla tre böckerna är välskrivna platsar absolut in under kategorin bladvändare. Anna Ihrén har ett lite mognare språk och backar inte för att använda lite svårare ord. Dock är hon väldigt duktig på att även väva in en förklaring utan att det känns krystat, mer som att Stella och John förklarar för varandra.

Såväl karaktärer som miljöer är väl gestaltade och trots att det inte finns några illustrationer i boken är det lätt att föreställa sig hur det ser i på Smögen. Boken passar perfekt som högläsning för de som inte är så läsvana eller som sträckläsarbok för den vetgirige bokslukaren.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln